Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Hamas reaguje: Netanjahu prejavom ukázal, že nechce uzavrieť dohodu o prímerí v Gaze

Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy Zobraziť galériu (2)
Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy (Zdroj: X/Maverick Aoko)

KÁHIRA - Prejav izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v americkom Kongrese ukázal, že nechce uzavrieť dohodu o prímerí v Pásme Gazy, reagoval v stredu na Netanjahuovo vystúpenie hovorca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Sámí abú Zuhrí.

"Netanjahuov prejav bol plný lží a nepodarí sa mu nimi zakryť zlyhanie a porážku tvárou tvár k odporu (Hamasu)...," povedal abú Zuhrí v súvislosti s izraelskou vojenskou ofenzívou v Pásme Gazy. Zároveň obvinil Izrael, že v palestínskej enkláve pácha genocídu.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

Pred Netanjahuovým prejavom protestovali pred budovou washingtonského Kapitolu proti vojne v Gaze tisíce ľudí. Polícia demonštrantov rozháňala aj paprikovým sprejom po tom, ako sa časť davu podľa jej vyhlásenia uchýlila k násiliu a neuposlúchla výzvy stiahnuť sa za vytýčenú hranicu.

Demonštranti žiadajú, aby Washington prestal s vojenskou pomocou Izraelu. Bidenovu administratívu zároveň obviňujú zo spoluúčasti na údajnej genocíde v Gaze.Ľudí, ktorí protestujú proti vojne v Gaze, nazval izraelský premiér v prejave "užitočnými idiotmi Iránu" a dodal, že Teherán takéto demonštrácie financuje.

Viac o téme: PrímerieBenjamin NetanjahuHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu