Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

V Európskom parlamente sa musíme zamerať viac na konkurencieschopnosť EÚ a bezpečnosť, tvrdí Lexmann

Miriam Lexamann
Miriam Lexamann (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

ŠTRASBURG - Najväčšími prioritami v úlohe europoslankyne budú pre Miriam Lexmann (Kresťanskodemokratické hnutie, Európska ľudová strana) zvyšovanie konkurencieschopnosti a bezpečnosti, ale aj prehodnotenie niektorých predošlých rozhodnutí Európskej únie.

Europoslankyňa sa chce zameriavať najmä na oblasť ekonomického a bezpečnostného charakteru. "Už v prvom mandáte som sa snažila pracovať na tom, aby sme si nejakým spôsobom viac chránili ekonomické záujmy v geopolitickom priestore, pred totalitnými režimami," uviedla Lexmann, ktorá sa stala s 58.179 prednostnými hlasmi jedinou zvolenou europoslankyňou KDH.

archívne video

Líderka eurokandidátky Miriam Lexmann (KDH): Roky bojuje s veľmocou, aby chránila Európu. Čína na ňu uvalila sankcie! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa jej slov sa EÚ musí viac zamerať na jej konkurencieschopnosť, aby dosahovala lepšie hospodárske výsledky. Tie potom podľa nej umožnia robiť aj ďalšie pokroky, napríklad v oblasti posilňovania regiónov. Je potrebné však podporiť aj potravinovú bezpečnosť a sebestačnosť a viac investovať do poľnohospodárstva, dodala.

Lexmann uviedla, že ďalšou z jej priorít je prehodnotiť niektoré rozhodnutia, ktoré Únia urobila v minulosti, pričom poukázala na Európsku zelenú dohodu (tzv. Green Deal). "Mnohé nastavenia nie sú zelené a zároveň majú negatívny vplyv na naše hospodárstvo. Je to napríklad zákaz spaľovacích motorov," spresnila.

Slovenská europoslankyňa by sa chcela aj naďalej venovať bezpečnosti na internete a zavádzaniu umelej inteligencie na pracovný trh. Ide podľa nej o jedny z najdôležitejších oblastí, ktoré Únia musí riešiť.

Lexmann bude kvestorkou Európskeho parlamentu

Miriam Lexmann zvolili minulú stredu v Štrasburgu za kvestorku Európskeho parlamentu (EP). Bude tak súčasťou predsedníctva EP. Pôsobiť bude aj vo Výbore pre medzinárodný obchod (INTA), Výbore pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) a ako náhradníčka vo Výbore pre zahraničné veci (AFET). Výbory vypracúvajú, menia a prijímajú legislatívne návrhy a iniciatívne správy. Zvažujú návrhy Európskej komisie a Rady a v prípade potreby vypracúvajú správy, ktoré sa predkladajú plénu.

Každý poslanec EP by mal patriť aspoň do jednej delegácie - oficiálnej skupiny poslancov alebo poslankýň EP, ktoré udržiavajú a prehlbujú vzťahy s parlamentmi, regiónmi a organizáciami nečlenských štátov. Lexmann zažiadala o členstvo v Delegácii pre vzťahy s Čínskou ľudovou republikou, pretože je to podľa nej dôležité z hľadiska bezpečnosti. Záujem má aj o členstvo v delegácii pre Bielorusko, kde by sa chcela angažovať najmä v ľudskoprávnej agende.

Lexmann pôsobila ako europoslankyňa aj v predošlom funkčnom období. Myslí si, že jej to prinesie výhody. "Viem sa viac sústrediť na niektoré priority, viem nadviazať na prácu v hospodárskej oblasti či bezpečnosti. Poznám veľa kolegov a viem, ako to tu funguje," uzavrela.

Viac o téme: BezpečnosťEurópsky parlamentKonkurencieMiriam Lexmann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu