Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Počasie ovplyvnilo parametre plodín: Nie však hektárové výnosy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/DPA/Friso Gentsch)

NITRA - Počasie výrazným spôsobom ovplyvnilo výsledné parametre poľnohospodárskych plodín, nie však ich hektárové výnosy. Po skončení žatvy vo Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku (VPP) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre to skonštatoval konateľ VPP Pavol Findura.

V porovnaní s minulým ročníkom sa tohtoročná žatva vo VPP začala pomerne skoro, už v závere júna. Výnosy repky olejnej prevýšili očakávania v porovnaní s okolitými pestovateľmi, keď priemerná úroda dosiahla 3,6 tony z hektára. Najlepšie výsledky však VPP dosiahol v pestovaní pšenice ozimnej s priemernou úrodou 7,15 tony z hektára, zhodnotil Findura.

archívne video

Hraboš poľný ničí poľnohospodárom úrodu, spôsobil miliónové škody (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

U pšenice ozimnej tvrdej sa priemerná úroda pohybovala na úrovni 6,55 tony z hektára. Úrody porastu jačmeňa jarného boli závislé od lokality, v Kolíňanoch dosiahli 4,9 tony z hektára a v Oponiciach 5,4 tony z hektára.

Na zber zatiaľ čakajú na poli silážna, osivová a zrnová kukurica, sója fazuľová či tekvica. Podľa konateľa VPP sú aj napriek výkyvom počasia relatívne v dobrej kondícii. V budúcnosti plánuje VPP pokračovať najmä v obnove existujúcej zavlažovacej sústavy s cieľom dosahovať efektívne výsledky. Podnik tiež plánuje pristúpiť k výraznej obnove strojového parku cez projektové podpory.

Viac o téme: ParametrePoľnohospodárstvoPlodinyVýnosyPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu