Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Polícia v USA zadržala 200 židovských aktivistov v budove Kongresu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Polícia v utorok zadržala približne 200 židovských aktivistov protestujúcich v budove amerického Kongresu proti vojenskej podpore Izraela zo strany Spojených štátov. Protest, na ktorom sa zúčastnilo približne 400 ľudí sa konal len deň pred plánovaným vystúpením izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pred oboma komorami Kongresu. Informuje agentúra Reuters.

Demonštranti, ktorých zorganizovala aktivistická skupina Židovský hlas za mier, mali na sebe červené tričká s nápismi "nie v našom mene" a "Židia hovoria, aby sme prestali vyzbrojovať Izrael". Niektorí niesli transparenty s nápismi "Prímerie teraz" a "Nechajte Gazu žiť".

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Za posledných deväť mesiacov sme boli svedkami nespočetných hrôz v Pásme Gazy, ktoré boli spáchané v našom mene a financované našou vládou," napísal Židovský hlas za mier na sociálnych sieťach.

Protesty sú naplánované počas návštevy izraelského premiéra, ktorý sa v USA stretne s prezidentom Joeom Bidenom, viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a bývalým prezidentom Donaldom Trumpom.

Podľa aktivistickej skupiny bolo zadržaných až 250 ľudí. Polícia vo svojom vyhlásení uviedla, že demonštrantov upozornila, že ak budú protestovať v budove Kongresu, budú zadržaní. "Demonštrácia v budovách Kongresu je v rozpore so zákonom," vyhlásila polícia.

Viac o téme: Polícia USAKongresŽidovskí aktivisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu