Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Biden v stredu vystúpi s príhovorom k národu a objasní svoje ďalšie kroky

(Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden vystúpi v stredu večer s príhovorom k národu, v ktorom vysvetlí svoje rozhodnutie neuchádzať sa o druhé funkčné obdobie šéfa Bieleho domu a objasní svoje ďalšie kroky. Oznámil to v utorok na platforme X, informuje agentúra DPA.

Začiatok príhovoru z Oválnej pracovne Bieleho domu je naplánovaný na 20.00 h miestneho času (vo štvrtok o 02.00 h SELČ). Bude hovoriť o tom, "čo nás čaká a ako dokončím prácu pre americký ľud", napísal Biden. Prezident sa v utorok vracia do Washingtonu zo svojho súkromného sídla v Rehoboth Beach v štáte Delaware, kde sa liečil z ochorenia COVID-19, ktoré uňho prepuklo už tretíkrát. Od pozitívneho výsledku testu sa nezúčastnil na verejných termínoch. Podľa svojho lekára mal mierny priebeh covidu a už je v poriadku. Biden v nedeľu popoludní písomne oznámil, že pôvodne mal v úmysle usilovať sa o znovuzvolenie, dospel však k názoru, že je v najlepšom záujme Demokratickej strany i krajiny, ak sa stiahne a sústredí sa výlučne na svoj úrad. Takisto uviedol, že podrobnejšie sa k svojmu rozhodnutiu vyjadrí v priebehu tohto týždňa.

Tlak na odstúpenie prudko vzrástol po jeho vystúpení v júnovom televíznom dueli

Tlak na odstúpenie Bidena z boja o Biely dom prudko vzrástol po jeho katastrofálnom vystúpení v júnovom televíznom dueli s republikánskym exprezidentom Donaldom Trumpom. Biden, vo veku 81 rokov najstarší úradujúci prezident Spojených štátov, počas debaty na stanici CNN hovoril chrapľavým hlasom a opakovane nebol schopný dokončiť svoje myšlienky. O tri roky mladší Trump pôsobil oveľa energickejšie a sústredenejšie, hoci predniesol množstvo prehnaných alebo nepravdivých tvrdení, na ktoré jeho oponent väčšinou nereagoval. Po dueli Biden síce viackrát zopakoval, že z boja o opätovnú kandidatúru neodstúpi, no napokon sa obrovskému tlaku podvolil. Ako náhradu za seba navrhol svoju viceprezidentku Kamalu Harrisovú, ktorá okamžite rozbehla kampaň na získanie nominácie na augustovom zjazde Demokratickej strany.

Viac o téme: PríhovorJoe BIden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu