Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Rusko odsúdilo ďalšieho novinára! Súd rozhodol v jeho neprítomnosti: Vo väzení si odsedí 8,5 roka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Moskovský súd v utorok odsúdil v neprítomnosti ruského novinára Michaila Zygara na osem a pol roka väzenia za šírenie falošných informácií o ruskej armáde, ktorého sa údajne dopustil svojím príspevkom na sociálnych sieťach o ruských vojnových zločinoch v ukrajinskom meste Buča v roku 2022. Zygar v súčasnosti žije v exile. Informuje o tom agentúra AFP.

Správy o tom, že voči Zygarovi sa v Rusku vedie trestné konanie, sa objavili v marci tohto roku. Začiatkom apríla po ňom vyhlásili pátranie. Štyridsaťtriročný Zygar je bývalým šéfredaktorom nezávislej televíznej stanice Dožď. Jeho meno od októbra 2022 figuruje na zozname tzv. zahraničných agentov. V súčasnosti podľa denníka The Moscow Times prispieva do nemeckého magazínu Der Spiegel a amerického denníka The New York Times.

Zygar sa aj mimo Ruska stal známym vďaka svojmu bestselleru Všetci mocní Kremľa. V najnovšej knihe, ktorá vyšla v slovenskom preklade pod názvom Vojna a trest, sa zamýšľa nad koreňmi ruskej nenávisti voči Ukrajine.

Viac o téme: Súd RuskoNovinár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu