Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Prichádza tajfún Kaemi: Obmedzí tak každoročné vojenské cvičenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/NASA Worldview, Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS) via AP)

TCHAJ-PEJ - Taiwan zrušil časť každoročných vojenských manévrov pre tajfún Kaemi, ktorý sa v utorok priblíži k ostrovu. Koncom týždňa sa dostane aj na pevninu a prinesie silné dažde a vietor, informuje agentúra AFP.

Meteorologický úrad kategorizuje Kaemi ako tajfún strednej sily a predpokladá sa, že severovýchod Taiwanu zasiahne v stredu. Hovorca ministerstva obrany v utorok na leteckej základni v okrese Chua-lien uviedol, že armáda sa bude pri nácviku "flexibilne prispôsobovať poveternostným podmienkam".

archívne video

Tajfún Vongfong zasiahol Kjúšu

V utorok ráno vydal meteorologický úrad aj varovanie pred Kaemi, pričom vietor na severovýchodnom pobreží ostrova dosahoval rýchlosť 144 kilometrov za hodinu. Na Taiwane sa tropické búrky vyskytujú často v období od mája až do novembra.

Cvičenia Chan Kchuang sa začali v pondelok a každý rok sa konajú po celom Taiwane. Cieľom je vycvičiť ozbrojené sily, keďže Čína zvyšuje vojenský tlak na demokratický ostrov, ktorý Peking považuje za súčasť svojho územia. Čína už v minulosti vyhlásila, že nevylučuje ani použitie sily na to, aby územie Taiwanu opäť dostala pod svoju kontrolu. Peking preto takmer denne vysiela k ostrovu vojenské lietadlá, lode či drony.

Viac o téme: TajfúnDaždeTaiwanVojenské cvičenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu