Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Etiópiu trápia veľké zosuvy pôdy: Počet obetí stále stúpa

(Zdroj: unsplash.com/Wolfgang Hasselmann)

ADDIS ABEBA - Najmenej 55 ľudí zahynulo v pondelok pri zosuve pôdy v oblasti Gofa v etiópskom štáte Južná Etiópia, uviedli tamojšie úrady a varovali, že počet obetí môže ešte narásť. Informuje správa agentúry AFP.

Aktualizované 9:00 Počet obetí dvoch pondelkových zosuvov pôdy na juhu Etiópie vzrástol na 157, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov etiópskych úradov. V pondelok zástupca okresu Gofa uviedol, že nešťastie si vyžiadalo najmenej 50 mŕtvych. 

Meskir Mitku, generálny správca okresu Gofa oznámil, že medzi mŕtvymi sú ženy, deti aj policajti. K zosuvu pôdy došlo okolo 10.00 h miestneho času po silných dažďoch. Pátranie po preživších pokračuje.

archívne video

Pre zosuv na Devínskej ceste mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Podľa Úradu OSN pre humanitárnu pomoc (OCHA) sa v regióne od apríla do začiatku mája vyskytovali sezónne dažde, ktoré viedli k záplavám. Záplavy postihli viac ako 19.000 ľudí, pričom spôsobili vysídlenie viac ako tisíc osôb a zapríčinili aj rozsiahle materiálne škody. V roku 2018 zahynulo v dôsledku dvoch zosuvov pôdy v priebehu týždňa v tomto etiópskom štáte dovedna viac než 30 ľudí.

Viac o téme: PôdaObeteSmrťZosuv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu