Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Borrell budúci týždeň navštívi Vietnam, aby rokoval o posilnení spolupráce s EÚ

Josep Borell
Josep Borell (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Walschaerts)

HANOJ - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell budúci týždeň navštívi Vietnam, aby diskutoval o posilnení spolupráce v oblasti bezpečnosti a udržateľného rozvoja s touto krajinou v juhovýchodnej Ázii, uviedol veľvyslanec EÚ v Hanoji. Informuje agentúra Reuters.

Vietnam je dôležitým obchodným partnerom Európskej únie a záujem o spoluprácu majú viaceré svetové mocnosti. Vyplýva to zo zmien v rámci dodávateľských reťazcov spôsobených napätím medzi Čínou a Spojenými štátmi.

archívne video

Predstavenie na ostrove Phu Quoc približuje vietnamskú kultúru a tradície (Zdroj: Zoznam / ako)

Európska únia a Vietnam majú od roku 2020 dohodu o voľnom obchode. Hanoj taktiež podpísal so západnými krajinami a skupinou G7 partnerstvo o spravodlivej transformácii, na základe ktorého sa štáty snažia znížiť závislosť od uhlia a podporiť využitie obnoviteľných zdrojov energie prostredníctvom finančnej spolupráce.

Rozpory s Vietnamom pretrvávajú v otázke ľudských práv a zahraničnej politiky. Hanoj sa zdržal odsúdenia ruskej invázie na Ukrajine, čo niektoré krajiny EÚ považujú za postoj príliš blízky Moskve. Borrell Vietnam navštívi od 29. do 31. júla a zúčastní sa aj na stretnutí ministrov zahraničných vecí Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Laose.

Vietnam od septembra hostil už mnohé významné návštevy vrátane amerického prezidenta Joea Bidena, čínskeho lídra Si Ťin-pchinga či ruského prezidenta Vladimira Putina. Za posledných desať rokov však krajinu nenavštívil žiadny z predsedov Európskej komisie, naposledy sem pricestoval José Manuel Barroso v roku 2014.

Viac o téme: VietnamEurópska úniaJosep BorrellPosilnenie spolupráce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu