Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Vietnamského prezidenta zvolili za najvyššieho predstaviteľa krajiny

To Lam je novým vietnamským prezidentom.
To Lam je novým vietnamským prezidentom. (Zdroj: SITA/Nghia Duc/National Assembly via AP)

HANOJ - Vietnamského prezidenta To Lama v sobotu oficiálne vymenovali za najvyššieho predstaviteľa krajiny. Prisľúbil, že urýchli rozsiahlu protikorupčnú kampaň, v rámci ktorej boli zadržané tisíce ľudí. Informuje o tom agentúra AFP.

Komunistická strana Vietnamu (KVS) zvolila Lama za generálneho tajomníka na dopoludňajšom zasadnutí, uviedla strana na tlačovej konferencii. Stal sa tak najmocnejšou politickou osobnosťou vo Vietname.

archívne video

Prezident Peter Pellegrini navštívil Ministerstvo obrany SR a stretol sa s ministrom obrany Robertom Kaliňákom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vo funkcii nahradil Nguyena Phu Tronga, najmocnejšieho vietnamského lídra za posledné desaťročia, ktorý riadil protikorupčnú kampaň. Ten zomrel predošlý mesiac a príčinami jeho smrti boli podľa štátnych médií vysoký vek a vážne ochorenie. Vo svojom prvom vystúpení vo funkcii generálneho tajomníka Lam prisľúbil, že urýchli kampaň, v rámci ktorej bolo obvinených mnoho vysokých úradníkov a popredných podnikateľov z korupcie.

Generálny tajomník KVS je najmocnejšou osobou vo vedúcej štruktúre Vietnamu, zatiaľ čo prezident má prevažne ceremoniálnu úlohu, ktorá zahŕňa stretnutia so zahraničnými partnermi. Lam sa stal prezidentom v máji po rezignácii jeho predchodcu uprostred rozsiahlej protikorupčnej čistky. Bezprostredne nie je jasné, či bude naďalej pokračovať aj vo funkcii prezidenta.

Viac o téme: Generálny tajomníkVietnamPrezidentTo Lam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu