Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Izraelský minister obrany sa poďakoval Bidenovi za neochvejnú podporu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

TEL AVIV - Izraelský minister obrany Joav Gallant sa v nedeľu večer poďakoval prezidentovi USA Joeovi Bidenovi za "neochvejnú podporu" Izraela v uplynulých rokoch. Reagoval tak na Bidenove rozhodnutie vzdať sa kandidatúry v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

"Vaša vytrvalá podpora, najmä počas vojny, bola neoceniteľná. Sme vám vďační za vaše vedenie a priateľstvo," uviedol Gallant na sociálnej sieti X. Na Bidenovo odstúpenie v nedeľu reagoval aj izraelský prezident Jicchak Herzog. Poďakoval sa mu za priateľstvo a podporu "izraelskému ľudu" počas jeho desaťročia trvajúcej kariéry.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tento týždeň pricestuje na prvú návštevu USA, kde prednesie prejav pred oboma komorami amerického Kongresu a stretne sa s prezidentom Bidenom. Ide o jeho prvú návštevu v USA od nástupu Bidena do fukncie.

Bidenova administratíva patrí k najväčším podporovateľom Izraela vo vojne s militantným hnutím Hamas a tiež dodávateľom zbraní pre izraelskú armádu. V uplynulých mesiacoch však prezident Biden viackrát vyjadril znepokojenie nad postupom Izraela v Pásme Gazy. Kritizoval najmä bombardovacie nálety, pri ktorých zahynuli palestínski civilisti.

Biden sa v nedeľu vzdal kandidatúry na prezidenta USA v novembrových prezidentských voľbách a v súboji s republikánskym kandidátom Donaldom Trumpom podporil svoju viceprezidentku Kamalu Harrisovú.

Viac o téme: PodporaPoďakovanieUSAIzraelJoe BidenJoav Gallant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu