Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Čína a Filipíny dosiahli dohodu o spornej plytčine v Juhočínskom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Philippine Coast Guard via AP)

MANILA - Čína a Filipíny dosiahli dohodu o ukončení sporov o plytčinu v Juhočínskom mori, ktorá je súčasťou Spratlyho ostrovov. Podľa agentúry AP to v nedeľu oznámila filipínska vláda.

Rozhodujúca dohoda bola dosiahnutá v nedeľu po sérii stretnutí medzi filipínskymi a čínskymi diplomatmi v Manile a výmene diplomatických nót. Týka sa na plytčiny, ktorú Filipínci nazývajú Ayungin a Číňania Žen-aj Ťiao; v angličtine je známa pod názvom Second Thomas Shoal. Plytčinu okupujú Filipíny, ale robí si na ňu nárok aj Čína.

archívne video

Filipínska mládež hrá tradičnú skladbu v haciende na trstinovej plantáži ostrov Negros (Zdroj: Zoznam / ako)

Dosiahnutie dohody agentúre AP potvrdili dvaja filipínski predstavitelia oboznámení s rokovaniami, ktorí nechceli byť menovaní. Filipínska vláda neskôr vydala krátke vyhlásenie, v ktorom o dohode informovala bez poskytnutia podrobností. "Obe strany naďalej uznávajú potrebu zmierniť napätie v Juhočínskom mori a riešiť rozdiely prostredníctvom dialógu a konzultácií," uviedlo filipínske ministerstvo zahraničných vecí.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí krátko po polnoci oznámilo, že s predstaviteľmi Filipín viedlo diskusie o riešení situácie a dosiahlo predbežnú dohodu o humanitárnych dodávkach. Žiadna zo strán nezverejnila text dohody.

Čína má spory s viacerými krajinami o pozemné a námorné hranice v Juhočínskom mori. Čínska pobrežná stráž a ďalšie zložky pomocou vodných diel a nebezpečných blokovacích manévrov bránia tomu, aby sa jedlo a iné zásoby dostali k posádke plavidla filipínskeho námorníctva BRP Sierra Madre, ktoré armáda nechala v roku 1997 zámerne nabehnúť na plytčinu Ayungin. Týmto spôsobom chcela vytvoriť v oblasti vojenskú základňu a zdôrazniť územné nároky Filipín na Spratlyho ostrovy.

Čína už skôr uviedla, že povolí zásobovanie posádky filipínskej vojenskej lode, ak bude Manila súhlasiť s tým, že chátrajúce plavidlo neopraví a dá Pekingu súhlas na kontrolu lodí, či nevezú materiál na jej opravu. Filipíny tieto podmienky odmietli a konečná dohoda ich podľa filipínskych predstaviteľov nezahŕňa.

Viac o téme: ČínaFilipínyJuhočínske moreSporná plytčina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu