Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNY ONLINE Útoky si vyžiadali päť životov: Zelenskyj sa poďakoval Bidenovi za podporu Ukrajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Najmenej päť civilistov prišlo v nedeľu o život počas útokov na oboch stranách frontovej línie, uviedli ukrajinskí i ruskí predstavitelia. Informovala o tom agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Precíznosť a efektívnosť ohňa je jednou zo zložiek nášho víťazstva. Sláva Ukrajine! (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:41 Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v pondelok navrhol, aby sa augustové neformálne stretnutie šéfov diplomacie krajín EÚ konalo na Ukrajine, s čím však nesúhlasilo Maďarsko. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell následne oznámil, že stretnutie sa namiesto Budapešti bude konať v Bruseli, informuje TASR podľa agentúry PAP.

20:35 Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Marek Eštok v pondelok v Bruseli na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci informoval o podpore mierových aktivít Maďarska a rovnako aj o iniciatíve s ponukou možnosti hospitalizácie detských pacientov z Ukrajiny na Slovensku. Ministri diskutovali aj o situácii na Blízkom východe. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

19:00 Nemecký súd v pondelok poslal za mreže na viac než päť rokov 56-ročného Rusa za to, že sa predvlani pokúsil podpáliť priestory, kde sa nachádzali novinári ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti. Na základe správy agentúry DPA píše TASR.

18:31 Johnson počas stretnutia s Trumpom konal v záujme Ukrajiny, tvrdí podpredseda vlády. Bývalý britský premiér Boris Johnson sa z vlastnej iniciatívy stretol s republikánskym prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom, uviedla vicepremiérka Olha Stefanishyna.

16:54 Iránske a ruské námorné sily v pondelok odštartovali spoločné manévre v Kaspickom mori. Majú zahŕňať taktické cvičenia, záchranné misie a operácie proti pirátom, uviedla iránska štátna tlačová agentúra ISNA s odvolaním sa na hovorcu iránskeho námorníctva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

16:28 Po ostreľovaní mesta Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti ruskými silami bolo zranených najmenej päť ľudí, informoval gubernátor Serhij Lysak.

15:36 Vo vyjadreniach viceprezidentky Kamaly Harrisovej k vojne na Ukrajine sa neustále objavuje požiadavka, aby Rusko zaplatilo, obrazne aj doslova. Povedala, že ak budú Spojené štáty stáť bokom, história sa zopakuje.

15:35 Ruský súd na neverejnom procese odsúdil americko-ruskú novinárku Alsu Kurmaševovú zo stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) na šesť a pol roka väzenia za šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde. Súd sa konal v piatok a v pondelok sa verdikt objavil v oficiálnych záznamoch súdu. S odvolaním sa na agentúru AP o to informuje TASR.

14:37 Ukrajina zastavením prepravy ropy od ruského dodávateľa Lukoil ohrozila energetickú bezpečnosť Maďarska a Slovenska, pričom Kyjev sa netají tým, že tak robí z politických dôvodov. Konštatoval to v pondelok server mandiner.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

14:06 Ukrajina dosiahla predbežnú dohodu s držiteľmi dlhopisov o reštrukturalizácii dlhu. „Dnes sme dosiahli principiálnu dohodu s výborom držiteľov eurobondov,“ povedal premiér Denys Šmyhal. Na základe dohody Ukrajina ušetrí 11,4 miliardy USD v nasledujúcich troch rokoch a 22,75 miliardy USD do roku 2033, vysvetlil.

12:34 Ukrajinský minister financií Serhij Marčenko v pondelok oznámil, že Kyjev dosiahol predbežnú dohodu s Výborom držiteľov eurobondov o reštrukturalizácii dlhu v hodnote 23,4 miliardy USD (21,49 miliardy eur). Očakáva sa, že dohoda uvoľní kľúčové finančné zdroje na obranu a sociálne výdavky. Informuje o tom správa z portálu businesstimes.

12:27 Kremeľ odmietol hodnotiť potenciálnu kandidatúru americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej v jesenných voľbách, keď Američania vyberú budúceho šéfa Bieleho domu. Podľa hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova nebola Harrisová doteraz v oblasti rusko-amerických vzťahov aktívna, až na niektoré vyhlásenia, ktoré označil ako nie priateľské. Informovala o tom dnes ruská agentúra Interfax.

11:47 Ruská protivzdušná obrana podľa Moskvy zničila v noci na dnes 75 bezpilotných lietadiel vyslaných z Ukrajiny. Viac ako polovica sa ich pohybovala na juhozápade v Rostovskej oblasti, uviedlo dnes na platforme Telegram ruské ministerstvo obrany. Podľa agentúry Interfax jeden z dronov spôsobil požiar v ropnej rafinérii v Tuapse v Krasnodarskom kraji. K útoku na rafinériu v Tuapse sa podľa serveru Ukrajinska pravda prihlásila ukrajinská vojenská rozviedka HUR.

11:46 Maďarská vláda v auguste sprísni podmienky podpory bývania pre žiadateľov o azyl a tri štvrtiny utečencov z Ukrajiny tak môžu prísť o príspevok na bývanie, konštatoval v pondelok denník Népszava. Pôvodne všetci ukrajinskí utečenci, ktorí majú dvojaké občianstvo, ale aj tí, ktorí majú nárok na štatút utečenca, dostávali štátnu podporu na bývanie.

11:01 Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval po prvý raz do Pchjongjangu. Stretne sa so svojím severokórejským náprotivkom a ďalšími predstaviteľmi KĽDR a budú diskutovať o otázkach bilaterálnej spolupráce. Informovala o tom v pondelok jeho kancelária, píšu o tom správy z agentúr Reuters a Jonhap.

10:55 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba navštívi v utorok Čínu, kde bude rokovať o ukončení ruskej invázie. Oznámilo to v pondelok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Hlavnou témou rokovaní bude hľadanie spôsobov na zastavenie ruskej agresie a možnej úlohy Číny pri dosiahnutí udržateľného a spravodlivého mieru," uviedol ukrajinský rezort diplomacie vo vyhlásení.

9:42 Vďaka českej muničnej iniciatíve bude počas júla a augusta dodaných na Ukrajinu 100-tisíc kusov munície. V Bruseli to dnes oznámil český minister zahraničia Jan Lipavský. Podľa neho sa do iniciatívy doteraz zapojilo 18 krajín, 15 z nich už splnilo svoje sľuby a prispelo. Znamená to, že financií je dostatok na to, aby do konca roka mohlo byť na Ukrajinu dodaných 500-tisíc kusov munície.

"Počas júla a augusta pošleme celkovo 100-tisíc ďalších kusov munície. Teraz hľadáme peniaze na nákup ďalšej munície, aby mohol iniciatíva pokračovať aj v roku 2025," povedal novinárom Lipavský.

6:50 Ruské systémy protivzdušnej obrany zničili neďaleko mesta Tuapse ležiaceho v Krasnodarskom kraji na brehu Čierneho mora najmenej osem bezpilotných lietadiel vypustených z Ukrajiny. Pri Tuapse má rafinériu ruský ropný koncern Rosnefť. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské telegramové kanály.

Ruské spravodajské telegramové kanály SHOT a Mash informovali, že v pondelok v skorých ranných hodinách bolo v blízkosti rafinérie v Tuapse počuť sériu výbuchov.

6:46 Ruská protivzdušná obrana podľa Moskvy zničila 75 bezpilotných lietadiel vyslaných z Ukrajiny. Viac ako polovica sa ich pohybovala na juhozápade v Rostovskej oblasti. Dnes to podľa agentúry Reuters uviedlo na sociálnej sieti Telegram ruské ministerstvo obrany.

6:15 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken po oznámení prezidenta USA Joea Bidena, že odstupuje z boja o znovuzvolenie za šéfa Bieleho domu, ocenil jeho doterajšie pôsobenie v tejto najvyššej funkcii. Za Bidenovu podporu Ukrajine sa mu poďakoval jej prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje televízia CNN.

Zelenskyj sa poďakoval Bidenovi za jeho „neochvejnú podporu“ v boji jeho krajiny za slobodu vo vojne proti Rusku. „V posledných rokoch a urobilo veľa dôležitých rozhodnutí, ktoré si budeme pamätať ako odvážne kroky prezidenta Bidena v reakcii na náročné časy. A rešpektujeme jeho dnešné ťažké, ale zásadné rozhodnutie,“ uviedol Zelenskyj na sieti X.

6:10 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v nedeľu v reakcii prezidenta USA Joea Bidena neuchádzať sa o znovuzvolenie uviedol, že do volieb šéfa Bieleho domu je ešte ďaleko a pre Moskvu je prioritou tzv. špeciálna vojenská operácia na Ukrajine.

Útoky si vyžiadali päť obetí

Štyri úmrtia zaznamenali v častiach Ukrajiny okupovaných Ruskom. V Moskvou ovládanej južnej časti Chersonskej oblasti prišla o život jedna žena, uviedol na platforme Telegram tamojší Ruskom dosadený gubernátor Vladimir Saľdo. Ako dodal, dvaja ďalší ľudia utrpeli zranenia.

V čiastočne okupovanej Doneckej oblasti zahynul manželský pár, keď jeho vozidlo v meste Horlivka zasiahla raketa, oznámil na Telegrame Moskvou dosadený gubernátor Denis Pušilin. O život prišla aj žena v dedine Verchnotorecke. Na Ukrajinou kontrolovanom území v Sumskej oblasti zahynul v dôsledku ruského útoku, ktorý zasiahol kombajn, 37-ročný muž, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra.

Počas ruských útokov na mesto Cherson utrpeli zranenia štyria ľudia, oznámila tamojšia vojenská správa. V Charkovskej oblasti pri ostreľovaní pohraničnej dediny utrpeli zranenia ďalší dvaja ľudia, píše AFP s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo vnútra.

Ukrajina dostala z Nemecka tretí systém Patriot

Ukrajina posilnila svoju protivzdušnú obranu proti útokom ruských síl ďalším systémom Patriot, ktorý poskytlo Nemecko. Vo svojom pravidelnom večernom príhovore to v nedeľu povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informovala agentúra DPA.

"Patriot z Nemecka dorazil," oznámil Zelenskyj. Nemecko tak poskytlo Ukrajine tri americké systémy protivzdušnej obrany Patriot a podľa Zelenského je najnovší zrejme pripravený na nasadenie. "Na oblohe budeme schopní urobiť viac. Samozrejme, že je stále čo robiť a ochrana nie je ani zďaleka zaručená, ale pre Ukrajinu je to stále výhra," pokračoval Zelenskyj.

Zelenskyj v posledných týždňoch opakovane zdôrazňoval, že Ukrajina potrebuje dodatočné systémy protivzdušnej obrany na komplexnú ochranu svojho vzdušného priestoru. Počty ním uvádzaných požadovaných systémov Patriot sa pohybujú medzi šiestimi a 25. Nie je známe, koľko systémov bolo doteraz dodaných a či sú všetky funkčné.

Viac o téme: VojnaBojeútok RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu