Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Panama chce začať s deportáciou utečencov už čoskoro: Prešli nebezpečnú oblasť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Skye McKee/MSF Via AP)

PANAMA - Panamská vláda chce spustiť deportačné lety utečencov, ktorí prešli do krajiny cez nebezpečnú zalesnenú oblasť Darién, v priebehu dvoch až troch mesiacov, uviedol v piatok panamský šéf pre migráciu Mojica. Informuje správa agentúry Reuters.

Lety budú hradiť Spojené štáty na základe nedávnej dohody, ktorú krajiny uzavreli začiatkom mesiaca. "Panama momentálne stanovuje svoje potreby a požiadavky, aby mohla spustiť program a v tomto zmysle vedie rozhovory so Spojenými štátmi," uviedol Mojica. "Odhadujeme, že by sme mali byť schopní spustiť proces do dvoch až troch mesiacov," dodal.

archívne video

Polícia o aktuálnej situácii s nelegálnou migráciou na Slovensku (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Nový panamský prezident Jose Raul Mulino prisľúbil, že obmedzí ilegálnu migráciu a začal úzko spolupracovať s USA na kontrole prechodu cez džungľu, ktorá spája Panamu s Kolumbiou. Panamská Úžina Darién je 265 kilometrov dlhý pás dažďového pralesa a močiarov, cez ktorý sa utečenci snažia dostať do Spojených štátov. Minulý rok prešlo cez ňu rekordných pol milióna utečencov, ktorí hľadali bezpečnosť a lepšie ekonomické príležitosti v zahraničí. Panamské úrady odhadujú, že tento rok prekročilo úžinu doteraz asi 213.702 tisíc utečencov, vrátane mnohých detí.

Oblasť Darién je mimoriadne nebezpečná

Neexistujú v nej cestné komunikácie a utečenci v nej musia prekonať divoké rieky a močiare, ako aj hrozby zo strany voľne žijúcich zvierat a ozbrojených gangov, ktoré ich okrádajú alebo od nich žiadajú peniaze za to, že ich cez džungľu prevedú. Téma migrácie nabrala na sile pred voľbami v USA, ktoré sú cieľovou destináciou pre mnohých migrantov, pričom republikánsky kandidát a exprezident Donald Trump sľubuje silnejšie hranice a masové deportácie.

Viac o téme: UtečenciNebezpečieDeportáciaPanama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu