Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Izrael bombarduje centrálnu časť Gazy a boje sa zintenzívňujú aj v Rafahu

(Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool)

GAZA - Najmenej osem Palestínčanov prišlo o život v piatok počas izraelského bombardovania v oblasti utečeneckého tábora Nusajrát v Pásme Gazy. Zdravotníci hlásia ďalších päť obetí aj v meste Rafah. Informuje o tom agentúra Reuters.

Izraelské letecké a tankové obliehanie centrálnej časti Gazy sa v uplynulom týždni zintenzívnilo a o život prišli desiatky ľudí. Obyvatelia uviedli, že IDF tam vyhodila do vzduchu desiatky domov v priebehu posledných troch dní. Oblasť al-Mawásí, humanitárna zóna, do ktorej izraelská armáda nasmerovala Palestínčanov, sa taktiež stala nebezpečnou v dôsledku útokov Izraela, ozrejmili obyvatelia. Poskytuje pritom útočisko státisícom Palestínčanov.

Izrael uvádza, že útoky koordinoval podľa "spravodajských informácií" a boli namierené proti vodcom militantov. Pred útokom podľa svojich slov prijal potrebné opatrenia na zabezpečenie ochrany civilistov, tí tieto tvrdenia odmietajú. Snaha o prímerie pod vedením Kataru a Egypta s podporou Spojených štátov zatiaľ neviedla k úspechu pre spory bojujúcich strán, ktoré sa navzájom obviňujú z tejto bezvýchodiskovej situácie. Vojna sa začala 7. októbra minulého roka, keď militantné hnutie Hamas zaútočilo na juh Izraela.

Viac o téme: IzraelPásmo GazyRafah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu