Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Izraelská armáda: Je čoraz viac indícií, že vodca ozbrojencov v Hamase je mŕtvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed)

TEL AVIV - Izraelská armáda v piatok vyhlásila, že sa objavuje čoraz viac indícií, že pri útoku jej armády v Pásme Gazy zahynul líder ozbrojeného krídla Hamasu Muhammad Dajf. Informuje agentúra AFP.

Pri izraelských útokoch v sobotu zahynulo viac ako 90 ľudí v tábore neďaleko mesta Chán Junís. Izraelská armáda uviedla, že cieľom útoku bol Dajf a ďalšia popredná postava hnutia Ráfá Saláma, ktorí boli podľa Izraela strojcami útoku zo 7. októbra minulého roka. Armáda v nedeľu potvrdila úmrtie Salámu, o Dajfovi sa však vtedy vo vyhlásení nezmienila. "Je čoraz viac náznakov o úspešnej likvidácii Dajfa," povedal na tlačovej konferencii hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Predstaviteľ militantného hnutia Hamas bez predloženia dôkazov vyhlásil, že Dajf je v poriadku a dohliada na ozbrojené operácie Hamasu.

Hagari však povedal, že obaja lídri Hamasu v čase útoku sedeli vedľa seba, a obvinil Hamas zo zatajovania toho, čo sa Dajfovi stalo. Vojna v Pásme Gazy vypukla po októbrovom útoku Hamasu na juh Izraela, pri ktorom zahynulo 1200 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva si doposiaľ vyžiadala 38.600 obetí na životoch. Izrael prisľúbil zničenie militantného hnutia a v utorok jeho armáda informovala, že zneškodnila polovicu vedenia ozbrojeného krídla Hamasu a od začiatku vojny zlikvidovala alebo zajala približne 14.000 bojovníkov - teda polovicu bojovej sily hnutia.

Viac o téme: GazaVojnaHamasIzraelská armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu