Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNY ONLINE Smrtiaci útok na Mykolajiv: Ruská raketa zabila dieťa a dvoch dospelých

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/National Police of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Rusko sa hnevá na vyhlásenie USA, že v Nemecku opäť rozmiestni zbraňové systémy, ktoré by zasiahli ďaleko do srdca Ruska. Kremeľ sa vyhráža uvedením svojich jadrových rakiet do pohotovosti. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Strelci alebo pechotní ostreľovači sa pohybujú po celej frontovej línii, hľadajú ruského nepriateľa

Strelci alebo pechotní ostreľovači sa pohybujú po celej frontovej línii, hľadajú ruského nepriateľa (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:11 Takmer 5 000 pracovníkov bolo evakuovaných z Ruskom obsadenej jadrovej elektrárne v Záporoží, tvrdí minister. Z Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZNPP) bolo zachránených približne 5 000 pracovníkov, uviedol minister energetiky Herman Halušenko.

21:10 Podľa armády sa nábor dobrovoľníkov za posledné dva mesiace zvýšil 3,5-krát. Nábor dobrovoľníkov do ukrajinskej armády sa za posledné dva mesiace zvýšil 3,5-násobne v porovnaní s obdobím od konca roka 2022 do jari 2024, uviedol Roman Horbach, vedúci personálneho oddelenia generálneho štábu.

21:09 Bývalý ukrajinský poslanec zranený po pokuse o atentát v Ľvove.  Neznáma osoba začala 19. júla v meste Ľvov strieľať na bývalú ukrajinskú krajne pravicovú zákonodarkyňu a jazykovedkyňu Irynu Farionovú, informovali médiá http://Zaxid.net.

19:22 Nemeckého vojenského zdravotníka obvineného z viacerých trestných činov vrátane terorizmu odsúdil bieloruský súd na trest smrti zastrelením popravnou čatou. V piatok to uviedla bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna. TASR informáciu získala z agentúr AFP a Reuters.

18:06 Ruská raketa zasiahla obytnú oblasť v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny. Pri útoku zomrelo jedno dieťa a dvaja dospelí. Viacero ľudí sa aj zranilo. V piatok to uviedol starosta mesta Olexandr Sienkevyč. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters. "Už teraz vieme, že zomreli traja ľudia vrátane jedného dieťaťa," napísal Sienkevyč na sociálnej sieti Telegram.

17:20 Varšava prijala „pozitívne rozhodnutie“, ktoré pomôže Kyjevu rýchlejšie získať F-16, tvrdí Zelenskyj. Poľsko prijalo „pozitívne rozhodnutie“, ktoré pomôže urýchliť dodávku stíhačiek F-16 na Ukrajinu, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj bez bližších podrobností.

17:09 Ruský raketový útok na Mykolajiv zabil najmenej 1 osobu. Ruské sily zaútočili na obytnú štvrť v Mykolajive a zabili najmenej jednu osobu, uviedol starosta Oleksandr Sienkevič.

16:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok oznámil, že Poľsko súhlasilo s urýchlením dodávok stíhačiek F-16 na Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters. Zelenskyj na sociálnej sieti X uviedol, že vo štvrtok sa počas summitu Európskeho politického spoločenstva v Spojenom kráľovstve stretol s poľským premiérom Donaldom Tuskom, s ktorým prediskutovali posilnenie obranných spôsobilostí Ukrajiny.

14:47 Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že ruské jednotky prevzali kontrolu nad ukrajinskou osadou Jurivka v Doneckej oblasti. TASR informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

14:34 Ukrajinský parlament prijal 18. júla návrh zákona, ktorý vláde udeľuje právo pozastaviť platby zahraničného verejného dlhu do 1. októbra.

14:33 Spojené kráľovstvo podpísalo dohodu o podpore ukrajinského zbrojárskeho priemyslu. Spojené kráľovstvo a Ukrajina podpísali dohodu, ktorá poskytuje úverovú podporu na rozvoj ukrajinského obranného priemyslu, oznámila ukrajinská prezidentská kancelária.

13:38 Svet musí tlačiť na Rusko k diplomatickému urovnaniu, hovorí Zelenskyj.

13:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok v Londýne na stretnutí s britským premiérom Keirom Starmerom a jeho ministrami opätovne vyzval západných spojencov, aby povolili využitie raketových systémov dlhého dosahu na území Ruska. "Prosím, presvedčte ostatných partnerov, aby odstránili tieto obmedzenia," povedal Zelenskyj.

12:25 "Prešlo 18 mesiacov a F-16 ešte nedorazili," hovorí Zelenskyj.

11:58 Ruský útok na Chuhuiv v Charkovskej oblasti zranil 9 ľudí.

11:06 Zelenskyj a Trump usporiadajú telefonickú diskusiu, uvádza CNN.

10:35 EÚ vyzýva Rusko, aby priznalo zodpovednosť za zostrelenie MH17 nad Ukrajinou.

9:50 Spojenci NATO sa musia pripraviť na desaťročie vojny na Ukrajine, hovorí Stoltenberg.

9:11 Spolupráca s Trumpom by bola „ťažká práca“, hovorí Zelenskyj.

8:26 Ruská protivzdušná obrana v noci na piatok zostrelila 19 ukrajinských bezpilotných lietadiel v Kurskej a Belgorodskej oblasti, ako aj nad okupovaným Krymským polostrovom, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

8:00 Rusko sa hnevá na vyhlásenie USA, že v Nemecku opäť rozmiestni zbraňové systémy, ktoré by zasiahli ďaleko do srdca Ruska. Kremeľ sa vyhráža uvedením svojich jadrových rakiet do pohotovosti.

Rusko zvažuje uvedenie vlastných jadrových rakiet do pohotovosti v reakcii na plánované rozmiestnenie amerických rakiet dlhého doletu v Nemecku. Nevylučuje to, povedal novinárom v Moskve námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. "Vinou Nemeckej spolkovej republiky, ale predovšetkým USA, ktoré stoja na čele NATO, bol úplne zničený systém dohôd v oblasti kontroly zbrojenia," uviedol diplomat.

Za týchto okolností musí Rusko formulovať svoju odpoveď „bez vnútorných zábran“, čo je možné a nevyhnutné. „Toto nie je hrozba voči nikomu, je to príležitosť nájsť najefektívnejší algoritmus na reagovanie na meniace sa výzvy, a to aj z hľadiska nákladov,“ povedal Rjabkov.

7:37 Ukrajina uzavrela bezpečnostnú dohodu už aj so Slovinskom. Dohodu vo štvrtok podpísal slovinský premiér Robert Golob s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským na okraj summitu Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Británii.

6:21 Ruské bombardéry musia byť pred útokmi na Ukrajinu zničené, hovorí diplomat.

6:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpi v piatok pred novou britskou vládou, ktorú oboznámi so situáciou na bojisku vo svojej krajine. Oznámila to vo štvrtok neskoro večer kancelária nového britského premiéra Keira Starmera.

Nemecko odmietlo Zelenského výzvu na zostreľovanie rakiet nad ukrajinským územím

Na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v paláci Blenheim pri Oxforde Scholz uviedol, že takýto krok "neprichádza do úvahy“. Odmietol aj žiadosť o zrušenie obmedzení, podľa ktorých Kyjev nesmie používať západné zbrane pri útokoch na ruské územie.Zelenskyj na summite západné veľmoci požiadal o ochranu vzdušného priestoru, tak ako ochránili Izrael, na ktorý v apríli Irán podnikol masívny útok dronmi a raketami.

"Musí existovať kolektívna vôľa na ich zostrelenie, rovnako ako v prípade iránskych rakiet a dronov," vyhlásil Zelenskyj. Dodal, že rakety a drony nie sú nositeľmi štátnej suverenity."Tieto kroky musia byť prijaté," povedal Zelenskyj, ktorý zároveň menovite spomenul Spojené štáty, Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Nemecko a Poľsko.Nemecký kancelár dlhodobo zastáva opatrný postoj pri dodávkach zbraní na Ukrajinu. Hoci Berlín patrí medzi najväčších podporovateľov Kyjeva v Európe, Nemecko odmieta Ukrajine dodávať rakety s plochou dráhou letu. Odvoláva sa pritom najmä na riziko ruskej odvety.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu