Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Bulharsko sužujú lesné požiare a vysoké teploty! České vrtuľníky už pomáhajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PLOVDIV - Oba vrtuľníky, ktoré Česká republika tento týždeň vyslala do Bulharska na pomoc s bojom s lesnými požiarmi, sú zatiaľ nasadené zhruba 40 kilometrov severne od letiska Plovdiv, konkrétne pri obci Otec Paisievo. Vyplýva to z tlačovej správy, ktorú dnes vydal Hasičský záchranný zbor (HZS) ČR. V Plovdive a okolí panujú aj dnes teploty okolo 40 stupňov Celzia. Od víkendu požiare v Bulharsku zožehli desaťtisíce hektárov lesov a úrodnej pôdy.

Na palube oboch strojov, vrtuľníka Blackhawk a policajného Bell 412, sú aj bulharskí koordinátori a českí hasiči spolupracujú s vrtuľníkmi bulharskej armády. Vodu české vrtuľníky naberajú z vytipovanej priehrady a v zálohe majú tiež možnosť plniť takzvané bambi vaky z veľkokapacitných nádrží.

archívne video

Požiar autovraku v noci zamestnal nielen policajtov druhého bratislavského okresu (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj )

Bulharský server Novini.bg píše, že v oblasti obce Otec Paisievo podľa predbežných údajov zhorelo viac ako 30 budov a plamene sa už rozšírili takmer k susednej dedine Prolom. Prácu hasičom pritom komplikuje vietor, ktorý často mení smer. Server news.bg uvádza, že pri obciach Otec Paisievo a Voden pomáha hasiť požiare aj 142 príslušníkov armádnych pozemných síl a letectva.

HZS ČR dnes pripomenul, že v posledných rokoch si Česká republika overila účinnosť nasadenia veľkokapacitných nádrží pre letecké hasenie napríklad pri požiaroch v Národnom parku České Švajčiarsko, v zahraničí potom pred rokom pri pomoci s bojom s rozsiahlymi požiarmi v Grécku.

Viac o téme: PomocHasičiČeskoBulharskoLesné požiare!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu