Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Horúčavy sužujú obľúbené pamiatky: Aténsku Akropolu museli uzavrieť, problémy hlásia aj z Ríma a tureckého Istanbulu!

(Zdroj: TASR/AP Photo/Petros Giannakouris)

RÍM/INSTANBUL – Extrémne vysoké teploty trápia v týchto dňoch mnoho európskych metropol. Problémy spôsobujú aj v dovolenkových destináciách ako sú Atény, Istanbul, ale aj obľúbený Rím. V gréckej metropole museli na niekoľko hodín uzavrieť Akropolu, aby tak ochránili svojich vlastných zamestnancov, ale aj turistov pred kolapsom.

Horúčavy zasiahli aj turecký Istanbul, kde teploty prekročili už hodnotu +36 stupňov Celzia. Okrem vysokých teplôt sťažuje podmienky aj veľmi vysoká vlhkosť ovzdušia. Varovania pred extrémne vysokými teplotami už vydali aj vo viacerých častiach Talianska, kde v týchto dňoch bojujú aj s rozsiahlymi požiarmi, informovalo imeteo.sk.

Vodnú sústavu na čistenie sedimentov z Dunaja sme zaobstarali za 20 mil. eur, informuje Tomáš Taraba (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Teploty v Ríme sa šplhajú k štyridsiatim stupňom a sťažujú tak nielen návštevy obľúbenej metropoly ale aj prácu miestnych obyvateľov. Ministerstvo práce v Grécku vydalo v týchto dňoch pokyn, aby firmy svojim zamestnancom pracujúcim vonku obmedzili pracovný čas a nepracovali od poludnia až do piatej hodiny poobede. Teploty aj v tejto krajine atakujú +43 stupňov Celzia.

Podobné odporúčania padli aj v tureckom Istanbule. Obyvateľom a turistom radia vyhnúť sa pobytu vonku, ak to nie je nevyhnutné a nezabúdať na dostatočný pitný režim. Teploty sa tu rovnako pohybujú okolo +40 stupňov Celzia a situácia sa ani v nadchádzajúcich dňoch nemá zmeniť.

S horúčavou bojujú aj na Sicílii, kde sa od pondelka museli pripraviť na obmedzenie dodávok vody, oznámila vodárenská spoločnosť AMAP, ktorá je zodpovedná za dodávky vody v Palerme a okolí. V gréckych Aténach bola uzavretá Akropola kvôli extrémnym teplotám na niekoľko hodín, aby ochránili nielen turistov, ale aj svojich zamestnancov. Rekordné leto ale v týchto dňoch zaznamenali aj v Maďarsku, kde ortuť teplomera siaha rovnako ako v dovolenkových destináciách k +40 stupňom Celzia. Na niekoľkých miestach dokonca zaznamenali historický rekord s maximálnou teplotou +41,6 stupňov Celzia.

Viac o téme: PočasieHorúčavyRímTalianskoTureckoAtény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu