Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

AKTUÁLNE Nebezpečné búrky už na Slovensku udreli! Hrozia prívalové zrážky aj krúpy: Kde to bude najhoršie?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: unsplash.com/Johannes Plenio)

BRATISLAVA - Včera sa Slovenskom prehnali silné búrky, ktoré napáchali obrovské škody najmä na východe. Silný vietor strhával strechy a vytrhával stromy. Nebezpečné počasie udrie na Slovensku aj dnes. Kde to bude najhoršie?

Aktualizované 14:40 Búrky sa prehnali aj Breznom. Padali krúpy.

Aktualizované 13:29 Podľa portálu imeteo.sk numerické modely stuujú, že búrky neutíchnu ani podvečer. Nad východným Slovenskom by sa mal sformovať lineárny búrkový systém, ktorý by mal postupovať na juhovýchod. Tento systém by mal ovplyvniť počasie najmä na krajnom východe, kde bude situácia najnebezpečnejšia.

Aktualizované 12:48 V Liptovskom Mikuláši a Poprade hrozia povodne, upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Pre oblasti vydal výstrahu prvého stupňa. Informoval o tom na svojom webe.

Hydrologické výstrahy.
Zobraziť galériu (4)
Hydrologické výstrahy.  (Zdroj: shmu.sk)

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia s tým, že sprievodné povodňové javy sa môžu vyskytnúť aj mimo tokov.

Aktualizované 11:49 Podľa sociálnej siete Severe Weather Slovakia o.z. búrky vykazujú intézivnu bleskovú aktivitu. Najsilnejšie sú v oblasti Vyšné Ružbachy a Čierny Váh. Aktuálne búrky sú v širšom okolí od Čierneho Váhu cez Vysoké Tatry až po Litmanové.

 

🕒11:20 🗓17.7.2024 ❗️Búrky vykazujú intézivnu bleskovú aktivitu. Najme v oblasti Vyšné Ružbachy a Čierny Váh. Môže sa...

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Wednesday, July 17, 2024

Aktualizované 11:48 Silná búrka sa už prehnala Tatranskou kotlinou.

Na Slovensko prúdi veľmi teplý vzduch od juhu a súčasne sa na našom území vlní aj studený front. Práve to by tak podľa portálu imeteo.sk mohlo spôsobiť veľmi silné búrky, ktoré by mali byť podobné tým včerajším. Je teda obava, že budú nebezpečné a prinesú silný vietor, ktorý môže napáchať obrovské škody. 

Vo Vranove nad Topľou vyhlásili mimoriadnu situáciu, búrka napáchala škody (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Búrky by sa mali na našom území objaviť už čoskoro. Podľa všetkého by mali začať už pred 12:00 v oblasti Nízkych a Vysokých Tatier. Počas poludnia bude množstvo búrok ako aj intenzita narastať a vyskytnú sa v celej východnej polovici Slovenska.

AKTUÁLNE Nebezpečné búrky už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

Pre viaceré okresy zvýšil výstrahu pred búrkami

Vo viacerých oblastiach na severe Slovenska zvýšili meteorológovia výstrahu pred búrkami na druhý stupeň. Platí v stredu do 22.00 h v okresoch Brezno, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad, Stará Ľubovňa, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za pol hodinu, nárazmi vetra s rýchlosťou do 110 kilometrov za hodinu a krúpami. SHMÚ upozorňuje na búrky aj v ďalších okresoch v Banskobystrickom, Žilinskom, Košickom a Prešovskom kraji, ako aj v okresoch Považská Bystrica, Prievidza a Levice. Prvostupňová výstraha platí do 22.00 h.

Meteorologické výstrahy - búrky
Zobraziť galériu (4)
Meteorologické výstrahy - búrky  (Zdroj: shmu.sk)

Viac o téme: PočasieBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu