Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Na základňu vojenskej koalície vedenej USA v Iraku údajne útočili drony

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

BAGDAD - Na základňu medzinárodnej vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi v Iraku zaútočili v utorok dva drony.

Útoku bola podľa jedného zo zdrojov vystavená v utorok večer základňa Ajn al-Asad v provincii Anbár. "Jeden dron bol zostrelený obrannými systémami pred základňou. Druhý vybuchol vo vnútri základe, no nespôsobil nijaké škody ani zranenia," uviedol zdroj.K útoku prišlo v čase narastajúceho regionálneho napätia podnecovaného vojnou v Pásme Gazy, ktorú vedie Izrael podporovaný USA proti palestínskemu hnutiu Hamas podporovanému Iránom.

Spojené štáty majú v Iraku asi 2500 vojakov a v Sýrii ďalších zhruba 900. Nasadili ich tam v rámci medzinárodnej koalície, ktorá vznikla v roku 2014, aby bojovala proti teroristickej organizácii Islamský štát, ktorá vtedy v týchto krajinách kontrolovala rozsiahle územia.Ozbrojené skupiny podporované Iránom podnikli od začiatku vojny v Pásme Gazy už niekoľko raketových a dronových útokov zameraných na vojakov tejto medzinárodnej koalície. Tvrdia, že takéto útoky vykonávajú na znak solidarity s Palestínčanmi a žiadajú ukončenie izraelskej ofenzívy v Gaze.

Koncom januára pri útoku irackých ozbrojených skupín zahynuli na základni v susednom Jordánsku traja americkí vojaci. USA následne podnikli odvetné útoky na proiránske frakcie v Iraku a Sýrii.Iránom podporované ozbrojené skupiny však v ostatných mesiacoch pozastavili podobné útoky namierené proti koalícii v regióne pozastavili. Pohrozili však, že v nich budú pokračovať, ak vypukne vojna aj medzi libanonským hnutím Hizballáh a Izraelom.Iracká vláda zároveň v snahe znížiť napätie v oblasti začala so Spojenými štátmi rokovať o stiahnutí medzinárodnej koalície, pripomína AFP.

Viac o téme: Vojenská základňaUSAIrakDrony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu