Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Výbor na ochranu novinárov žiada od Netanjahua prístup pre zahraničné médiá a ochranu novinárov v Gaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

New York 17. júla (TASR) - Výbor na ochranu novinárov (CPJ) vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby zabezpečil médiám prístup do Pásma Gazy, prepustil svojvoľne zadržiavaných žurnalistov, vyšetroval zabitia novinárov a zrušil zákony, ktoré dočasne zakazujú zahraničné médiá.

"Žiadna vierohodná demokracia sa nezúčastňuje na niečom, čo je v skutočnosti narastajúci režim cenzúry. Toto sa musí skončiť," uviedla výkonná riaditeľka CPJ Jodie Ginsbergová vo zverejnenom videu.Pripomenula, že od začiatku konfliktu v Pásme Gazy vlani v októbri bolo zabitých viac než 100 novinárov a množstvo pracovníkov médií bolo zatknutých, často bez vznesenia obvinení. "Zaobchádzajú s nimi neprimerane a mučia ich," povedala. Novinári, ktorý v Pásme Gazy zostali, podľa nej pracujú v nebezpečných podmienkach.

"Izrael od začiatku vojny neustále bráni nezávislému prístupu médií a palestínski novinári majú problémy s prežitím," povedala Ginsbergová. Dodala, že straty novinárov a takmer úplný zákaz médií v Gaze vytvárajú prázdny priestor pre propagandu, nepravdivé informácie a dezinformácie, a tvrdenia je náročne overiť.

Viac o téme: NovináriBenjamin NetanjahuVýbor na ochranu novinárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu