Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Irán odmieta tvrdenia médií, že plánoval atentát na Trumpa

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. (Zdroj: Getty Images)

TEHRÁN - Irán v stredu odmietol tvrdenia amerických médií o jeho údajných plánoch zorganizovať atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, na ktorého cez víkend strieľali na predvolebnom zhromaždení. Informuje o tom agentúra AFP a DPA.

Misia Iránu pri OSN označila tieto tvrdenia za nepodložené, zlomyseľné a politicky motivované. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaání v stredu uviedol, že Irán "dôrazne odmieta akékoľvek spájanie s nedávnym ozbrojeným útokom na Trumpa". Dodal však, že Irán je naďalej "odhodlaný stíhať Trumpa za jeho priamu účasť pri vražde generála Kásema Solejmáního". Solejmání velil špeciálnym jednotkám Quds iránskych Revolučných gárd a bol zabitý v Iraku pri dronovom útoku Spojených štátoch v roku 2020, keď bol Trump prezidentom.

Americké televízie CNN a NBC v utorok s odvolaním sa nemenované zdroje uviedli, že americké tajné služby sprísnili ochranu Trumpa v reakcii na informácie amerických úradov o plánovanom atentáte na exprezidenta zo strany Iránu. CNN však uviedla, že nič nenasvedčuje tomu, že Thomas Matthew Crooks, ktorý sa v sobotu 13. júla pokúsil zastreliť Trumpa na zhromaždení v americkom štáte Pensylvánia, bol napojený na Irán. Národná bezpečnostná rada (NSC) Spojených štátov uviedla, že sleduje už roky hrozby zo strany Iránu voči predstaviteľom bývalej Trumpovej administratívy. Robí tak pre vyhrážky Teheránu, že pomstí Solejmáního smrť.

Viac o téme: AtentátDonald TrumpIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu