Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Blinken diskutoval s izraelskými predstaviteľmi o prímerí v Pásme Gazy: Upozornil na vysoký počet civilných obetí

(Zdroj: SITA/AP Photo/Stephanie Scarbrough)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v pondelok stretol s dvoma predstaviteľmi izraelskej vlády. Témou schôdzky boli prebiehajúce rokovania o prímerí medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Uviedol to v pondelok hovorca amerického rezortu diplomacie Matthew Miller, informujeme s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Izraelský poradca pre národnú bezpečnosť Cachi Hanegbi a minister pre strategické záležitosti Ron Dermer na stretnutí potvrdili, že Izrael je naďalej odhodlaný dosiahnuť dohodu o prímerí na základe podmienok, ktoré v máji predstavil prezident USA Joe Biden. Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku hnutia Hamas na juh Izraela zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal 1195 obetí. Militanti počas útoku zajali 250 rukojemníkov. Pri odvetnej ofenzíve izraelskej armády v Pásme Gazy dosiaľ zahynulo už viac ako 38.600 ľudí, vyplýva z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Blinken upozornil Izrael na vysoký počet civilných obetí v Gaze

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok upozornil dvoch predstaviteľov izraelskej vlády na "neprijateľne vysoké" počty civilných obetí po izraelských útokoch v Pásma Gaze, uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie Matthew Miller. Informujeme podľa správy agentúry AFP. Izraelská armáda v posledných dňoch podnikla niekoľko útokov vrátane útokov na utečenecký tábor a školy spravované OSN, v ktorých sa ukrývali vysídlení Palestínčania.

Najvyššie postavený americký diplomat sa v pondelok stretol s izraelským poradcom pre národnú bezpečnosť Cachim Hanegbim a ministrom pre strategické záležitosti Ronom Dermerom, aby podľa Millera vyjadril vážne znepokojenie nad nedávnymi civilnými obeťami v Pásme Gazy. "Počet obetí je stále neprijateľne vysoký. Naďalej vidíme príliš veľa civilistov zabitých v tomto konflikte," povedal novinárom Miller.

Izraelská odvetná ofenzíva si vyžiadala najmenej 38.584 obetí na životoch

Pri izraelských útokoch v sobotu zahynulo viac ako 90 ľudí v tábore neďaleko mesta Chán Junís. Izraelská armáda vyhlásila, že cieľom útoku bol líder ozbrojeného krídla Hamasu Muhammad Dajf a popredný veliteľ hnutia Rafa Saláma. Podľa tvrdenia izraelskej armády Saláma zahynul pri útoku. Témami schôdzky Blinkena s izraelskými predstaviteľmi boli aj prímerie medzi Izraelom a Hamasom, humanitárna pomoc pre Pásmo Gazy a povojnové plány, povedal hovorca.

Vojna v Pásme Gazy začala po októbrovom útoku Hamasu na Izrael, pri ktorom zahynulo 1200 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva si vyžiadala najmenej 38.584 obetí na životoch. Americký prezident Joe Biden je v USA vystavený kritike a politickému tlaku v súvislosti s ťažkou situáciou Palestínčanov v enkláve, píše AFP. "Sme neuveriteľne znepokojení pokračujúcim umieraním Palestínčanov v Gaze," odpovedal Miller na otázku o amerických zbraniach poskytnutých Izraelu.

Viac o téme: PrímerieIzraelPásmo GazyAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu