Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Na tanker pri Jemene zaútočili plavidlá, no došlo aj k raketovým útokom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SANÁ - Tanker pri Jemene napadli v pondelok tri malé plavidlá a došlo aj niekoľkým raketovým útokom. Nákladná loď však v ceste pokračovala bez hlásenia škôd či zranení posádky, uviedli dve bezpečnostné organizácie. Informujeme na základe správy agentúry AFP.

Loď sa plavila neďaleko jemenského prístavného mesta Hudajdá, keď na ňu zaútočili tri menšie plavidlá, z ktorých jedno bolo bez posádky a na palubách ostatných dvoch boli po traja ľudia, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Loď bez posádky do tankera dvakrát narazila a zvyšné spustili paľbu. Po 15 minútach útok ustal, no neskôr v blízkosti nákladného plavidla dopadli tri rakety.

V blízkosti nákladného plavidla dopadli tri rakety

"Obchodnej lodnej doprave sa v tejto oblasti odporúča, aby sa vyhýbala lodiam, ktoré nepoužívajú signalizáciu, a taktiež, aby posádka obmedzila pohyb na palube," informovala bezpečnostná firma Ambrey. Bezpečnostné organizácie bezprostredne neidentifikovali plavidlo či možných útočníkov. Ambrey však dodala, že napadnutie sa zhoduje s postupmi jemenských povstalcov húsíov.

Znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy

Húsíovia podnikajú od vlaňajšieho novembra opakovane útoky na lode v Červenom mori a Adenskom zálive. Robia tak na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. V reakcii na to začali s odvetnými útokmi aj Spojené štáty a Británia. V nedeľu Centrálne velenie USA (CENTCOM) uviedlo, že jednotky zničili niekoľko húsíjskych dronov. "Tieto kroky sme podnikli s cieľom ochrániť slobodnú plavbu a zvýšiť bezpečnosť medzinárodných vôd," ozrejmil CENTOM v príspevku na sociálnej sieti X.

Viac o téme: TankerPlavidláRaketyútok Jemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu