Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Sudkyňa zrušila stíhanie voči Trumpovi v prípade uchovávania tajných dokumentov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar)

WASHINGTON - Sudkyňa v americkom štáte Florida v pondelok zrušila trestné stíhanie voči exprezidentovi USA Donaldovi Trumpovi v kauze narábania s tajnými vládnymi dokumentmi. Ako dôvod uviedla pochybnosti pri vymenovaní osobitného prokurátora Jacka Smitha, ktorý prípad súdu predložil. Informujeme podľa správ agentúr AP a AFP.

Žiadosti exprezidentových právnikov o zamietnutie prípadu vyhovela sudkyňa Aileen Cannonová, ktorú v roku 2020 vymenoval Trump. Toto rozhodnutie je veľkým víťazstvom pre republikánskeho exprezidenta, ktorý sa usiluje o návrat do Bieleho domu. Trumpovi právnici tvrdili, že osobitný prokurátor Smith bol vymenovaný nezákonne. Smithov tím tieto argumenty minulý mesiac pred Cannonovou spochybnil. K rozhodnutiu sa zatiaľ nevyjadril.

Nezákonný prenos dokumentov

Prísne utajované dokumenty americkej vlády našli agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) nezabezpečené v Trumpovom sídle Mar-a-Lago na Floride počas domovej prehliadky v roku 2022. Americký exprezident bol v tomto prípade obvinený z nezákonného prenosu dokumentov podliehajúcich utajeniu, marenia pokusov vlády získať ich naspäť a nepravdivých vyhlásení.

Trump v reakcii na zrušenie trestného stíhania v tejto kauze vyzval na zastavenie všetkých súdnych konaní, ktorým čelí. "Zrušenie nezákonného obvinenia na Floride by malo byť len prvým krokom, po ktorom bude rýchlo nasledovať odvolanie všetkých honov na čarodejnice," napísal na svojej sociálnej sieti Truth Social.

Viac o téme: SudkyňaTajné dokumentyDonald TrumpStíhanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu