Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Bielorusko tvrdí, že chce s Poľskom rokovať o migrácii na spoločnej hranici

(Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

MINSK - Bielorusko je podľa šéfa tamojšej diplomacie Maxima Ryžankova pripravené rokovať s Poľskom o probléme s migráciou na ich spoločných hraniciach. Informovala o tom agentúra PAP.

Od leta 2021 prekročili alebo sa pokúsili prekročiť hranicu medzi Bieloruskom a Poľskom tisíce migrantov, najmä z Blízkeho východu. Varšava a Západ tvrdia, že tento prílev migrantov organizujú Minsk a Moskva v rámci "hybridného" útoku s cieľom destabilizovať EÚ. Podľa PAP ide zároveň o pokus o odvetu zo strany Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za sankcie uvalené Európskou úniou na Bielorusko. Minsk však akékoľvek pochybenie popiera.

archívne video

Autentické zábery nočného prenasledovania vozidla s nelegálnymi migrantmi (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

"Nedávno hlava štátu (Lukašenko) navrhol poľskej strane, že Bielorusko je pripravené prijať akúkoľvek delegáciu z Poľska vrátane odborníkov, špecialistov či vládnych predstaviteľov na spoločné posúdenie situácie na hraniciach," uviedol bieloruský minister zahraničných vecí Ryžakov, citovaný štátnou agentúrou Belta.

Poľsko sa k bieloruskému návrhu nevyjadrilo

Tento návrh bol odovzdaný poľskému chargé d'affaires v Bielorusku. Podľa Ryžakova sa Poľsko k bieloruskému návrhu nevyjadrilo, namiesto toho začalo "klásť politické požiadavky," čo Minsk podľa neho považuje za "neprijateľné". Nezávislý bieloruský portál Naša Niva pripomenul, že otázku treníc na hraniciach otvoril poľský prezident Andrzej Duda počas svojej nedávnej návštevy Číny.

Poľsko potom vládu v Minsku varovalo, že začne s mimoriadne dôkladnými kontrolami na termináli Malaszewicze na hranici s Bieloruskom, ktorý je dôležitý najmä pre prepravu čínskeho tovaru, píše PAP. Podľa bieloruského portálu sa v nasledujúcich dňoch znížil počet migrantov snažiacich sa ilegálne prekročiť hranicu.

Viac o téme: HranicaMigráciaPoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu