Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Albánske úrady povolili väznenému gréckemu poslancovi cestu do Štrasburgu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

TIRANA - Albánske úrady v nedeľu povolili väznenému bývalému starostovi z radov tamojšej gréckej etnickej menšiny Fredisovi Belerisovi uskutočniť päťdňovú cestu do Štrasbugu, aby sa tam mohol zúčastniť na ustanovujúcej plenárnej schôdzi Európskeho parlamentu (EP). Informuje o tom agentúra AP.

Vo vyhlásení väzenského oddelenia sa uvádza, že Belerisovi (51) udelili povolenie na cestu v dňoch 15-20 júla; musí však zostať v kontakte s políciou a je povinný vrátiť sa a odslúžiť zvyšok svojho dvojročného väzenského trestu. Beleris má dvojaké grécke i albánske občianstvo a je členom EP. Minulý mesiac vo voľbách získal grécke kreslo v zákonodarnom zbore EÚ, pričom zastupoval vládnu konzervatívnu stranu Nová demokracia.

archívne video

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzdvihla dobré vzájomné vzťahy s Gréckom (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Bývalá komunistická krajina Albánsko, ktoré je členom Severoatlantickej aliancie (NATO), má historicky napäté vzťahy s Gréckom zväčša v súvislosti s otázkami práv gréckej menšiny a početnej albánskej komunity v Grécku, píše AP.

Albánske úrady ho zbavili funkcie

Samotného Belerisa odsúdili za to, že údajne ponúkol sumu vo výške 40.000 albánskych lekov (v tom čase 360 eur) za kúpenie ôsmich hlasov v minuloročných komunálnych voľbách. Zvolili ho za starostu mesta Himare, ktoré sa nachádza zhruba 240 kilometrov južne od hlavného mesta Tirana - po tom, čo ho dva dni pred hlasovaním zadržali. Keďže sa odvtedy nachádzal vo väzbe a neskôr vo väzení, prísahu doposiaľ nezložil. Všetky obvinenia voči svojej osobe odmieta. Po rozhodnutí odvolacieho súdu ho albánske úrady zbavili funkcie starostu Himare a nové voľby sa tam budú konať 4. augusta.

Zákonodarcovia Európskeho parlamentu majú značnú právnu imunitu voči trestnému stíhaniu, a to aj v prípade, keď sa obvinenia týkajú zločinov spáchaných pred ich zvolením, pripomína AP. V prípade Belerisa toto pravidlo pravdepodobne neovplyvní výsledok, keďže si odpykáva trest za zločin spáchaný v krajine, ktorá nie je členom EÚ.

Viac o téme: SchôdzaGréckoEPAlbánskoFredis Beleris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu