Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Európska únia poslala Albánsku štyri hasičské lietadlá na pomoc s lesnými požiarmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Esteban Felix)

BRUSEL - Európska únia posiela svoje hasičské lietadlá na pomoc pri požiaroch v Albánsku.

Komisia spresnila, že Albánsko požiadalo o pomoc prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v správe upozornil, že požiare nepoznajú hranice. Podľa jeho slov EÚ zmobilizovala hasičské lietadlá z Grécka, aby podporila miestnych záchranárov v Albánsku v boji proti lesným požiarom a dodal, že Únia je pripravená poskytnúť aj ďalšiu pomoc ak to bude potrebné.

Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie v tejto súvislosti pozorne monitoruje situáciu s vývojom požiarov pre prípad, že by bola potrebná ďalšia podpora.

Komisia pred začiatkom tohto leta posilnila flotilu hasičských lietadiel a vrtuľníkov. Spolu 28 lietadiel a štyri vrtuľníky sú rozmiestnené v 10 členských štátoch naprieč celou EÚ. A ešte pred vypuknutím letnej sezóny lesných požiarov EÚ vopred rozmiestnila hasičské tímy po celej Európe. V praxi to znamená, že 556 hasičov z 12 krajín je cez leto strategicky rozmiestnených na kľúčových miestach v Európe - vo Francúzsku, Grécku, Portugalsku a Španielsku.

 

Viac o téme: PožiarAlbánskoEurópska úniaHasičské lietadlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu