Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Argentína vyhlásila Hamas za medzinárodnú teroristickú organizáciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Jehad Alshrafi)

BUENOS AIRES - Argentína vyhlásila palestínske hnutie Hamas za medzinárodnú teroristickú organizáciu v súvislosti s jej októbrovým útokom v Izraeli a "rozsiahlou históriou útokov", uviedla v piatok v noci kancelária argentínskeho prezidenta Javiera Mileia. Informuje o tom agentúra AFP.

Portál The Times of Israel (TOI) tvrdí, že Argentína nariadila zmrazenie finančných aktív tejto palestínskej skupiny, čo je do značnej miery symbolický krok, keďže prezident Milei sa snaží Argentínu výrazne priblížiť k USA a Izraelu. Vo vyhlásení sa tiež spomínajú úzke väzby Hamasu na Irán, ktorý Argentína obviňuje z dvoch smrtiacich teroristických útokov na židovské objekty v krajine.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Hamas je palestínska islamistická a polovojenská organizácia založená v roku 1987. V súčasnosti patrí medzi najvplyvnejšie palestínske politické hnutia a od júna 2007 má pod kontrolou celé Pásmo Gazy. Za teroristickú organizáciu je považovaný Kanadou, Európskou úniou, Izraelom, Novým Zélandom, Japonskom a Spojenými štátmi, zatiaľ čo Austrália a Spojené kráľovstvo považujú za teroristické len jej paramilitantné krídlo Brigády Izzadína Kasáma.

Vojna v Pásme Gazy sa začala po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael vlani v októbri, pri ktorom podľa izraelských údajov militanti z tohto hnutia zabili približne 1160 ľudí, väčšinou civilistov. Ďalších približne 250 zajali a odvliekli do Pásma Gazy. Izrael v reakcii na tento útok spustil masívnu vojenskú ofenzívu, pri ktorej doteraz podľa údajov Hamasu zahynulo vyše 38.000 ľudí, prevažne civilistov.

Viac o téme: ArgentínaHamasTeroristická organizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu