Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ostrá reakcia na summit: Putin vyslal na hranice NATO stíhačky a vojnové lode!

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

MOSKVA - Vladimira Putina asi nikdy neunaví provokovať NATO. Kým hlavy štátov a vlád sa stretli v USA na summite NATO, Rusko vyslalo k hraniciam NATO vojnové lode a lietadlá.

Vladimir Putin je pod tlakom kvôli situácii vo vojne na Ukrajine. V reakcii na summit NATO v USA Rusko vyslalo ruské námorné lode a lietadlá smerom do námorného a vzdušného priestoru NATO, ktoré boli teraz zachytené, ako informoval okrem iného spravodajský portál „Newsweek“.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 857 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Provokácia a pokusy o destabilizáciu sú už dlho súčasťou Putinovho vojnového repertoáru. Najnovší výskum ukazuje, že Putin chce využiť svoje najnovšie rinčanie mečmi, aby dokázal NATO, že Rusko je silnejšie, než si všetci myslia, a to aj napriek nedávnym neúspechom. Zdá sa však, že Putinov plán provokácie nevyšiel celkom dobre.

Nemecké letectvo zachytilo ruské lietadlá

Podľa správy boli Putinove vojnové lode a lietadlá včas zadržané. Nemecké letectvo v krátkom vyhlásení uviedlo, že stíhačky Eurofighter Typhoon identifikovali dve ruské lietadlá MiG-29 pri pobreží Lotyšska ako súčasť leteckej policajnej operácie NATO. Dve ruské stíhačky "leteli bez letového plánu alebo kontaktu s civilným riadením letovej prevádzky v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Baltským morom", uviedlo nemecké letectvo. Podľa správy k incidentu došlo v stredu.

Fotografia sprevádzajúca oznámenie zrejme zobrazuje dva MiGy-29KR, ktorých sériové čísla údajne patria jednotke ruského námorného letectva dislokovanej v posádke Severnej flotily v Severomorsku - uzavretom meste v severozápadnej Murmanskej oblasti, vysvetlil expert Guy Plopsky na X (predtým Twitter).

Holandské námorníctvo zachytilo Putinove lode

Veliteľ holandského námorníctva viceadmirál Rene Tas v pondelok uviedol, že tri ruské lode boli sprevádzané cez exkluzívne ekonomické vody Holandska, ktoré sa rozprestierajú 200 námorných míľ od pobrežia krajiny. Tas, ktorý je zároveň admirálom Beneluxu, najvyšším dôstojníkom zodpovedným za spoločné holandské a belgické námorné sily, zdieľal na X zábery dvoch lodí – vrátane ruskej fregaty Neustrašimy a ropného tankera triedy Altaj, z ktorých obe zaradený do ruskej Baltskej flotily.

NATO vyhlásilo Rusko za hrozbu pre vlastnú bezpečnosť

Členovia NATO obklopujú Baltské more zo všetkých strán. Vojnové lode ruskej Baltskej flotily sú umiestnené v Kaliningrade, exkláve medzi Poľskom a Litvou. Ich pohyby v Severnom mori a Severnom Atlantiku a von z nich sú pozorne monitorované.

V stredu lídri NATO, ktorí sa stretli vo Washingtone pri príležitosti 75. výročia založenia aliancie, vyhlásili Rusko za hrozbu pre ich vlastnú bezpečnosť vo svetle pokračujúceho konfliktu na Ukrajine.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reagoval nahnevane a opísal NATO ako „alianciu vytvorenú v ére konfrontácie s cieľom udržať konfrontáciu“. Povedal: "Aliancia plní svoje funkcie. Napätie na európskom kontinente eskaluje."

Viac o téme: RuskoNATOVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu