Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Po debakli v televíznom dueli: Biden neurobil žiadne chyby v prejave a mal silný hlas! Má to však háčik

Joe Biden počas prejavu na slávnostnej ceremónii NATO
Joe Biden počas prejavu na slávnostnej ceremónii NATO (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Keď americký prezident Joe Biden hovorí spontánne – bez papiera – o situácii vo svete, vždy sa niečo pokazí. Teraz však hovoril na ceremónii NATO vo Washingtone bezchybne. Ale nič na tom prejave nebolo spontánne.

Žiadne lapsusy, ale prejav so silným hlasom: Americký prezident Joe Biden predniesol svoju reč pred svetom na ceremónii pri príležitosti 75. výročia NATO vo Washingtone a nevyvolal žiadne rozpaky. V diskusii o fyzickej zdatnosti 81-ročného muža sa momentálne skúma každý jeho krok. Americký prezident si po prejave v NATO zrejme vydýchol. Pretože na rozdiel od jeho televízneho debaklu spred týždňa a pol proti svojmu republikánskemu vyzývateľovi Donaldovi Trumpovi, Biden nestratil niť. 

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Biden však prejav čítal

Bolo to hlavne kvôli jednému z Bidenových verných pomocníkov: čítačky. Ako to už na takýchto akciách býva, Biden prečítal celý text prejavu z čítačky. Aj keď na pódiu ďakoval za výkon generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi, väčšinou sa nepozeral priamo na neho, ale radšej čítal text. Biden udelil Stoltenbergovi prezidentskú medailu slobody, jedno z najvyšších civilných vyznamenaní. Odovzdanie  medaily prebehlo hladko. Biden hovoril – na rozdiel od televíznej debaty – hlasno a oveľa zreteľnejšie. 

Ťažká skúška ešte len príde

V každom prípade, Biden zvyčajne nerobí najväčšie chyby, keď číta prejavy z čítačky. Osemdesiatjedenročný muž to má ťažké, ak bude rozprávať voľne a z hlavy. Potom pravidelne zamieňa mená a miesta, nedokončuje vety alebo myšlienky a niekedy je ho veľmi ťažké pochopiť. Ozajstný test prezidenta USA teda ešte len čaká: Vo štvrtok chce mať na záver summitu NATO tlačovú konferenciu. Bude musieť reagovať spontánne - čítačka mu nebude vedieť pomôcť. 

Viac o téme: NATOJoe BIden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu