Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Slováci pozor! Diaľnice u našich susedov môžete mať ZADARMO: Má to však háčik, takéto sú podmienky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Mnohí Slováci ani len netušia, že diaľnice u našich susedov v Česku sú úplne zadarmo. Samozrejme, má to však háčik. Slováci musia spĺňať jednu zásadnú podmienku.

Cestujete tento rok do Česka a plánujete si kúpiť diaľničnú známku? Na výber máte hneď zo štyroch moźností. Zakúpiť si totiž môžete jednodňovú, desaťdňovú, tridsaťdňovú či ročnú. Štandardne za desaťdňovú zaplatíte v prepočte 10,7 eura a za ročnú až 91,4 eura. 

Málokto vie, že sa tomuto poplatku môžete úplne vyhnúť. Diaľnice v Česku sú totiž úplne zadarmo. Nie však pre každého. Ak chceš po českých diaľniciach cestovať úplne zadarmo, musí tvoje auto spĺňať základnú podmienku, a to, že musí ísť o elektromobil alebo auto na vodíku. Ani to ti však nezaručuje, že ti domov nepríde pokuta.

Slováci pozor! Diaľnice u
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: edalnice.cz)

Kým Česi získavajú túto výhodu automaticky. Slováci musia pred vstupom na diaľnicu vyplniť a poslať oznámenie s overeným podpisom. V opačnom prípade českí úradníci nebudú vedieť o tom, že máte elektromobil a pokute sa nevyhnete.  K oznámenie musíte priložiť aj potrebné prílohy, a to kópiu veľkého technického preukazu ako osvedčenie o registrácii vozidla.

Okrem toho oficiálna stránka, kde je možné si zakúpiť dialničnu známu, edalnice.cz upozorňuje, že "oznamovateľ uvedený v oznámení je vždy fyzická osoba, nevypĺňajte názov právnickej osoby. V prípade podania prostredníctvom dátovej schránky právnickej osoby musí byť oznamovateľ štatutárnym zástupcom spoločnosti. V prípade podania prostredníctvom dátovej schránky právnickej osoby, ktorá je orgán verejnej moci, musí oznamovateľ k dokumentu navyše pripojiť aj svoj kvalifikovaný elektronický podpis a časovú pečiatku."

Viac o téme: ČeskoDiaľnice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu