Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Vodiči pozor! Do platnosti vstupujú zmeny: Desiatky kilometrov diaľníc zadarmo aj jednodňová známka

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Vo štvrtok 1. augusta vstupujú do platnosti zmeny v doprave na Slovensku, čo znamená, že sa šoférom aj bez diaľničnej známky zadarmo sprístupní približne 200 kilometrov diaľnic. Vyňaté zo spoplatnenia totiž budú obchvaty viacerých miest Na zvyšok diaľničnej siete si navyše už bude možné kúpiť aj jednodňovú známku.

Od 1. augusta 2024 vstupuje do platnosti vyhláška, ktorá umožní využívať niektoré úseky diaľnic bez úhrady diaľničnej známky. Bez spoplatnenia budú po novom aj diaľničné obchvaty Bratislavy, Nitry, Košíc, Prešova, Popradu, Čadce a Žiliny.

"Ide o ústretový krok nie len voči motoristom, ale predovšetkým obyvateľom väčších miest. Odkláňanie dopravy mimo mesta je jedným z nástrojov ako zvyšovať dopravný komfort a zároveň znižovať znečistenie ovzdušia. Vyberali sme také mestá, ktoré majú aspoň dva zjazdy z diaľnice,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž.

Diaľničné obchvaty miest budú zadarmo (Zdroj: Ministerstvo dopravy)
 

Celkovo tak motoristi bez diaľničnej známky budú môcť využívať 200 kilometrov diaľnic, ktoré by inak boli spoplatnené.  Začiatok a koniec vymedzeného úseku, ktorý možno užívať bez úhrady diaľničnej známky, bude štandardne označený dopravnými značkami.

 Jednodňová známka a rušenie ročnej

 Od štvrtka je v ponuke aj očakávaná jednodňová známka. Stáť bude 5,40 eur a jej platnosť bude na jeden kalendárny deň, rovnako ako v Česku či v Rakúsku. Už dnes si ju môžete v predstihu kúpiť na ľubovoľný dátum.

 „Som rád, že sa nám podarilo túto známku zaviesť ešte počas leta. Našinci, ktorí sa chystajú na krátke výlety po Slovensku, ale napríklad aj zahraniční motoristi, ktorí cez Slovensko len prechádzajú, určite túto možnosť ocenia,“ dodal minister dopravy.

Minister dopravy Jozef Ráž o jednodňovej známke (Zdroj: Ministerstvo dopravy)

 Od 1. augusta z ponuky diaľničných známok vypadáva „ročná“ známka a v ponuke zostane len tzv. „365-dňová“ známka. Ministerstvo dopravy sa pre tento krok rozhodlo kvôli častej chybovosti, kedysi si vodiči tieto 2 známky zamieňali. Tým, ktorí si túto známku už kúpili, bude štandardne platiť do 31.1.2025.

Viac o téme: DiaľnicaZadarmoDiaľničná známkaObchvatyJednodňová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu