Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Dovolenkári, pozor! Odborníci varujú pred zmutovanými obrovskými švábmi v Španielsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PALMA - Jedna z najobľúbenejších cestovateľských destinácií má problém so zmutovanými „super švábmi“. V Španielsku existuje riziko dramatického rozšírenia nechutného strašidelného hmyzu.

Letá sa predlžujú a teploty stúpajú. Klimatické zmeny nielen menia ročné obdobia, ale spôsobujú aj explóziu populácie škodcov.

archívne video

Len čo teploty vystúpia na viac ako 28 stupňov Celzia, chrobáky urýchlia svoje rozmnožovanie. Ak je vlhko a šváby si nájdu pokojné miesto – potom si žijú ako v švábom nebi.

Zamorenie na Malorke je zlé

Národná asociácia environmentálnych zdravotníckych spoločností (ANECPLA), asociácia, ktorá zabezpečuje verejné zdravie, vydala varovanie pre Španielsko. Ako prvé o tom informovali baleárske noviny „Ultima Hora“. 

Malorka a ďalšie Baleárske ostrovy sú obzvlášť ťažko postihnuté zamorením týmto hmyzom. Okrem nárastu populácie je tu podľa odborníkov aj ďalší vážny problém.

Šváby sú imúnne voči jedom

„V posledných rokoch prešli šváby náhodnými genetickými mutáciami, vďaka ktorým sú mnohé z nich odolné voči biocídom bežne používaným na boj proti nim,“ vysvetľuje Jorge Galván, riaditeľ združenia ANECPLA.

Bežne používané insekticídy sú v súčasnosti neúčinné. Strašidelné šváby sa stali imúnnymi a prispôsobujú sa rekordne rýchlo.


Strašidelné chrobáky sú nielen nechutné, ale aj nebezpečné. Existuje riziko prenosu infekcií, ako sú gastrointestinálne ochorenia alebo hepatitída. Každý, kto objaví švába na dovolenke, napríklad v hoteli alebo dovolenkovom apartmáne, by ho mal okamžite zabiť a následne miesto dezinfikovať.

Viac o téme: ŠvábyŠpanielskoMalorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu