Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Macron odmietol Attalovu demisiu: Zostavenie vlády po predčasných francúzskych voľbách bude náročné

 Gabriel Attal Zobraziť galériu (2)
Gabriel Attal (Zdroj: TASR/AP/Thomas Padilla)

PARÍŽ - Francúzsko sa v súčasnosti vyrovnáva s hlbokým politickým zmätkom, ktorý by mohla využiť Marine Le Penová, uviedol v pondelok výkonný riaditeľ poradenskej spoločnosti Eurasia Group Mudžtabá Rahmán pre denník The Irish Times v reakcii na výsledky francúzskych parlamentných volieb. Informuje agentúra Reuters a denník The Irish Times.

"Ďalšie rozhádané politické sily ľavice, pravice a stredu sa budú v nasledujúcich mesiacoch len s ťažkosťami pokúšať dohodnúť na čomkoľvek, čo by zmiernilo hnev alebo obavy francúzskych voličov," dodal Rahmán pre The Irish Times.

archívne video

Emmanuel Macron je oficiálnym víťazom prezidentských volieb (Zdroj: Profimedia)

Vo voľbách, druhé kolo ktorých sa konalo v nedeľu, zvíťazila ľavicová aliancia Nový ľudový front (NFP). Žiadne z politických zoskupení však nezískalo dostatočnú väčšinu hlasov a preto je možné, že NFP sa pokúsi vytvoriť menšinovú vládu, prípadne širšiu a ťažkopádnu koalíciu, píše agentúra Reuters.

Výsledok volieb znamenal prehru aj pre stranu Obroda (RE) francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona a môže výrazne ovplyvniť túto druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny (Francúzsko), či samotné postavenie krajiny v Európskej únii i mimo nej.

Ľavica získala celkovo 182 kresiel, Macronova centristická aliancia 168 a Le Penovej Národné združenie (RN) 143 kresiel. "Podľa postupov našich inštitúcií by mal Emanuel Macron dnes oficiálne vyzvať Nový ľudový front, aby nominoval premiéra," uviedla líderka zelených Marine Tondelierová, ktorá patrí medzi potenciálnych kandidátov na túto funkciu.

Niektoré z centristických osobností už vyjadrili ochotu spolupráce s NFP

Premiér Gabriel Attal povedal, že podá demisiu. Zatiaľ však nie je zrejmé, či ju prezident okamžite prijme vzhľadom na náročné zostavovanie vlády. Attal by podľa svojich slov bol ochotný zostať vo funkcii dočasného predsedu vlády. "Svoje povinnosti budem plniť dovtedy, dokým to bude potrebné. Inak tomu ani byť nemôže vzhľadom na blížiaci sa termín (olympijských hier), ktorý je pre našu krajinu dôležitý" uviedol Attal.

Strany NFP, medzi ktoré patrí Francúzska komunistická strana (PCF), Nepoddajné Francúzsko (LFI), Európa Ekológia – Zelení (EELV) a Socialistická strana (PS), sa v noci stretli na prvých rokovaniach o ďalšom postupe. Líder PS Olivier Faure v pondelok uviedol, že francúzska ľavica si v priebehu tohto týždňa vyberie svojho kandidáta na post premiéra.

Niektoré z centristických osobností už vyjadrili ochotu spolupráce s NFP, no zároveň odmietli LFI, ktorú mnohí z nich považujú za extrémistickú. Výsledok RN bol výrazne odlišný od predbežných výsledkov prieskumov. Líder Národného združenia Jordan Bardella vo svojej prvej reakcii označil spoluprácu strán proti RN za "hanebné spojenectvo", ktoré podľa neho paralyzuje Francúzsko.

Francúzsky premiér Attal ponúkol demisiu, prezident Macron ju odmietol

Francúzsky premiér Gabriel Attal dnes prišiel po prehratých voľbách do Elyzejského paláca podať demisiu. Prezident Emmanuel Macron ju však odmietol, ponechal Attala zatiaľ vo funkcii a požiadal ho, aby naďalej zabezpečoval chod krajiny. S odvolaním sa na vyjadrenia prezidentskej kancelárie o tom informovali francúzske médiá.

Centristický vládny tábor skončil v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách druhý za ľavicovým blokom Nový ľudový front. Päťdesiattriročný Attal, pôvodne hovorca vlády, kabinet viedol od januára. Vo funkcii vtedy nahradil Élisabeth Borneovú. Demisiu už Attal raz ponúkol po neúspechu vládneho tábora v júnových voľbách do Európskeho parlamentu (EP), po ktorých Macron vyhlásil parlamentné voľby.

Macron odmietol Attalovu demisiu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Guillaume Horcajuelo / Pool photo via AP)

Zhruba dve hodiny po zverejnení odhadov výsledkov volieb sa Attal dištancoval od Macrona. Hovoril o potrebe ponúknuť nový program a začať odznova. Zároveň zdôraznil, že jeho centristický blok získal trikrát viac hlasov, ako mu prisudzovali predvolebné prieskumy. Vyhlásil, že rezignácia je v súlade s jeho presvedčením a hodnotami.

Do sídla prezidenta dnes podľa agentúry AFP dorazili aj ministri vnútra Gérald Darmanin, zahraničných vecí Stéphane Séjourné a pre rodovú rovnosť Aurore Bergéová. Všetci traja sú výraznými aktérmi prezidentského tábora a v nedeľu boli zvolení poslanci alebo mandáty obhájili. Mandát znovu získal aj Attal.

Macron požiadal Attala, aby zotrval vo funkcii premiéra

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa rozhodol ponechať premiéra Gabriela Attala vo funkcii po parlamentných voľbách, v ktorých Macronova centristická koalícia Spolu (ENS) skončila na druhom mieste. Oznámil to v pondelok Elyzejský palác, píše agentúra Reuters. "Prezident požiadal Gabriela Attala, aby zatiaľ zostal predsedom vlády s cieľom zabezpečiť stabilitu krajiny," uviedla Macronova kancelária.

Viac o téme: VládaPremiérDemisiaFrancúzskoEmmanuel MacronGabriel Attal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu