Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

TOTO myslia vážne? Neskutočné zdieranie turistov v Taliansku! Z ceny za ležadlo na pláži vám padne sánka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gatty Images)

RÍM - Taliansko ako dovolenková destinácia zažíva skutočný boom. Po pandémii opäť prudko vzrástol počet turistov zo zahraničia. Cestovatelia však teraz musia siahnuť hlbšie do vrecka ako doteraz!

Ceny rastú a rastú – za ubytovanie, za plážové rezorty aj za reštaurácie. V priemere každý turista minie v Taliansku 124 eur za deň. No ani táto suma už v mnohých prímorských letoviskách a jazerách nestačí. Výskumné centrum „Centro Studi Conflavoro“ sa vo svojej najnovšej správe sťažuje, že náklady na ubytovanie sú až o 23 percent vyššie ako minulý rok v porovnaní s rokom 2023. Ceny ubytovania sa výrazne líšia v závislosti od regiónu.

archívne video

Kúsok od centra Splitu sú pláže Bačvice a Firule (Zdroj: Zoznam / ako)

Náklady na hotel

Analýza združenia na ochranu spotrebiteľov „Assoutenti“ ukazuje, že v týždni od 12. do 18. augusta, najdrahšom v sezóne, sú najnižšie náklady na hotel v prímorskom letovisku stále o 19,6 percenta vyššie ako v roku 2023.

Pre rodinu s dvomi deťmi sa napríklad náklady pohybujú od minimálne 872 eur za pobyt v Bibione až po maximálne 3 500 eur v Porto Cervo na Sardínii, jednej z najexkluzívnejších letných destinácií.

Prudko rastú aj náklady na dopravu, najmä ceny trajektov na ostrovy. Priemerný nárast ceny v porovnaní s predchádzajúcim rokom je 6,3 percenta. Jedinou výnimkou je trasa z Civitavecchie pri Ríme do Olbie na Sardínii, kde ceny podľa štúdie Assoutenti klesli o 7,4 percenta.

Ležadlá a slnečníky môžu stáť 20 až 80 eur na deň

Zdraženie ovplyvňuje aj bežné voľnočasové aktivity, ako je voľný čas na pláži. Plážové služby podľa štúdie oproti minulému roku zdraželi o 11 percent. Ležadlo a slnečník môžu stáť od 20 do 80 eur na deň v závislosti od úrovne kúpaliska a dovolenkového strediska.

Športoví fanúšikovia si za svoje potešenie musia priplatiť aj viac ako zvyčajne: Každý, kto chce cvičiť jogu a pilates na pláži, môže počítať so zdražením až o 25 percent, namiesto dvanástich budú stáť kurzy jogy a pilatesu 15 eur.

K zaťaženiu peňaženiek dovolenkárov prispieva aj gastronómia. V Ríme sa každá „gelateria“ stala exkluzívnou reštauráciou vďaka nekonečnému množstvu rôznych príchutí zmrzliny, sťažovali sa združenia na ochranu spotrebiteľov. Výsledok: malá zmrzlina v zmrzlinárni s výhľadom na Fontánu di Trevi sa nedá dať pod päť eur. Návšteva pizzerie už nie je taká lacná ako kedysi. Len v menej turisticky atraktívnych mestách dostanete pizzu Margherita za menej ako desať eur.

Predražené oblasti diaľničných služieb

Zatiaľ čo poplatky za mýto a ceny benzínu zostali v porovnaní s letom 2023 stabilné, združenia na ochranu spotrebiteľov sa sťažujú na zvyšovanie cien v oblastiach s diaľničnými službami. Za sendvič musíte zaplatiť až osem eur (o 70 percent viac ako v bežnom talianskom bare), no cappuccino tam stojí aj o dvanásť či 26 percent viac, vyplýva zo štúdie združenia na ochranu spotrebiteľov Altroconsumo.

Viac o téme: CenyZdražovanieDovolenkyTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu