Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Grécko zdražilo zlaté víza pre cudzincov z krajín mimo Európskej únie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Od 1. septembra musia občania z krajín mimo Európskej únie (EÚ) pri kúpe nehnuteľnosti v Grécku zaplatiť za povolenie na pobyt podstatne viac. Namiesto doterajších 250.000 eur sa cena pre kupujúcich v mestách Atény a Solún, ako aj na všetkých väčších ostrovoch, zvyšuje na 800.000 eur. Vo všetkých ostatných regiónoch krajiny platí cena 400.000 eur, oznámila v nedeľu (1. 9.) grécka vláda. Informujeme na základe správy agentúry DPA.

Opatrenie je súčasťou snahy vlády bojovať proti nedostatku bytov a rastúcim cenám na trhu s nehnuteľnosťami. So zlatými vízami sa môžu ich držitelia voľne pohybovať po celej EÚ. Väčšina investorov pochádza z Číny a Turecka a od vypuknutia vojny v Pásme Gazy čoraz častejšie aj z Izraela. Povolenie na pobyt sa vzťahuje aj na najbližších rodinných príslušníkov kupujúceho a platí päť rokov.

Ak nehnuteľnosť zostane vo vlastníctve osoby, ktorá ju kúpila, vízum sa predlžuje o ďalších päť rokov. Zakúpené nehnuteľnosti sa môžu prenajímať, ale nie na účely krátkodobých pobytov prostredníctvom platforiem, ako je napríklad Airbnb.

Viac o téme: GréckoEurópska úniaZlaté víza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu