Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

KĽDR tvrdí, že testovala novú raketu schopnú niesť superťažké hlavice

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

PCHJONGJANG/SOUL - Severná Kórea tvrdí, že v pondelok vykonala test novej balistickej rakety schopnej niesť superťažké hlavice. Tvrdenie okamžite spochybnila Južná Kórea, ktorá sa domnieva, že jej severný sused použil starší model rakety. Informuje o tom agentúra AP.

Podľa severokórejskej tlačovej agentúry KCNA bola otestovaná balistická raketa Hwa-song-pcho-11 Da-4.5, ktorá dokáže uniesť hlavicu s hmotnosťou 4,5 tony. Účelom skúšky bolo overiť stabilitu rakety počas letu, ako aj presnosť dopadu vo vzdialenosti od 90 do 500 kilometrov.

archívne video

Pre nás, aj pre ďalších 48 krajín z OSN sú dôkazy o raketách z KĽDR jasné, tvrdí Valášek (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podľa hovorcu generálneho štábu juhokórejských ozbrojených síl jedna z rakiet dopadla do neobývanej oblasti severne od Pchjongjangu. Soul zároveň tvrdí, že raketa sa krátko po štarte pohybovala neštandardným spôsobom.

Severokórejská tlačová agentúra nezverejnila miesta štartu a dopadu testovaných rakiet. Na rozdiel od posledných testov nezverejnila ani žiadne fotografie zo skúšky. Podľa juhokórejského vojenského experta je preto vysoko pravdepodobné, že vyhláseniami o testovaní novej rakety sa Pchjongjang snaží odkloniť pozornosť od neúspešnej skúšky z pondelka.

KĽDR úspešne otestovala novú balistickú raketu
Zobraziť galériu (2)
KĽDR úspešne otestovala novú balistickú raketu  (Zdroj: TASR/AP/Ahn Young-joon)

Agentúra taktiež potvrdila, že ďalší raketový test je naplánovaný na júl. Zameraný bude na strednú vzdialenosť do 250 kilometrov. Od roku 2022 Severná Kórea zintenzívnila testy svojich balistických rakiet za účelom rozšírenia svojho jadrového arzenálu. Podľa expertov je cieľom Severnej Kórey využiť jadrové zbrane ako páku v budúcich rokovaniach s USA.

Viac o téme: Test RaketyKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu