Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Otrasný incident v Tatrách! Bitka o parkovacie miesto sa zvrtla, turisti takmer zrazili strážnika

Parkovisko Morskie Oko Zobraziť galériu (2)
Parkovisko Morskie Oko (Zdroj: Repro foto YouTube/TPNVideo)

ZAKOPANÉ - Tatranský národný park v Poľsku zasiahol nepríjemný incident, ktorý sa odohral v pondelok (1. 6.) okolo obeda na jeho oficiálnom parkovisku. Turisti násilne chceli vojsť na parkovisko, aj keď tam pre nich nebolo miesto. Poškodili majetok a napadli personál, pričom jedného z nich takmer prešli autom. Prípad už rieši polícia.

archívne video

Po roku opäť spustili na hladinu Štrbského plesa člnky (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

O incidente, ktorý sa odohral na parkovisku Morskie Oko poľského Tatrankého národného parku, informovala samotná správa parku. Napriek jasným informáciám o nedostatku dostupných parkovacích miest na parkovisku sa turisti rozhodli ignorovať pokyny a ísť ďalej k parkovacej závore. Tam im strážnici oznámili, že sa musia otočiť a zaparkovať v Lysej Poľane, čo je asi 1,5 kilometra ďalej. Na parkovisku síce boli voľné miesta, ale niekoľkokrát im vysvetlili, že sú vyhradené pre ľudí, ktorí si predtým zakúpili parkovacie lístky cez internet.

Turisti sa však namiesto toho, aby sa otočili a išli na ďalšie parkovisko, pobili s parkovacím personálom a zničili vybavenie parkovacieho systému vrátane kamier, ktoré čítajú registračné značky vozidiel, vjazdové senzory a závory. Obsluhu parkoviska urážali, strkali, kopali a ťahali. Žena, ktorá šoférovala auto, sa napriek nedostatku voľných parkovacích miest pokúsila vojsť na parkovisko, kedy prešla blízko strážnika parkoviska a autom mu narazila do nohy.

Pohľad z Rysov smerom na sever do poľských Tatier, bližšie Czarny Staw pod Rysami, ďalej poľské pleso Morskie oko
Zobraziť galériu (2)
Pohľad z Rysov smerom na sever do poľských Tatier, bližšie Czarny Staw pod Rysami, ďalej poľské pleso Morskie oko  (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Prípad rieši polícia

Národný park nahlásil incident na políciu, ktorej poskytol záznam z bezpečnostných kamier, na ktorých jasne vidieť vozidlá aj osoby. Polícia poľskú agentúru PAP informovala, že to vyšetruje ako prečin ohrozenia bezpečnosti cestnej premávky a po tom, ako správa parku skompletizuje dokumentáciu, bude páchateľa stíhať. Vykonané budú aj úkony ohľadom trestného činu poškodzovania majetku.

"Obsluhe parkoviska sa našťastie nič vážne nestalo, ale vodič svojím konaním údajne poškodil monitorovací systém a vjazdové brány na parkovisko. Privolaná hliadka opísané auto ani ženu nenašla,“ informoval policajný hovorca.

Tatranský národný park to odsúdil a avizuje právne kroky

Tatranský národný park dôrazne odsúdil takéto správanie. "Neúcta a agresivita voči našim zamestnancom je neprijateľná. Budú prijaté právne kroky na potrestanie páchateľov a zabránenie podobným incidentom v budúcnosti. Chápeme, že problémy s prístupom k autu a parkovaním môžu spôsobiť hnev a frustráciu, avšak úroveň hrubosti, ktorú zažívajú zamestnanci každodenne, je neprípustná," dodáva park s tým, že urážaní sú muži aj ženy.

Vyzýva všetkých turistov, aby dodržiavali pravidlá, rešpektovali pokyny, boli zdvorilí a rešpektovali ostatných ľudí. "Našou prioritou je zabezpečiť bezpečnosť a pohodlie všetkých návštevníkov a personálu parku," informoval národný park.

Viac o téme: IncidentPoľskoTatranský národný parkNapadnutieParkovisko Morskie Oko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu