Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

V Kambodži odsúdili environmentálnych aktivistov za sprisahania proti vláde

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PHNOM PENH - Súd v Kambodži uznal desiatich environmentálnych aktivistov za vinných zo sprisahania proti vláde a z urážky kráľa a uložil im tresty odňatia slobody od šesť do osem rokov. Skupina obvinenia odmieta a považuje ich za politicky motivované.

Štyroch aktivistov zo skupiny Mother Nature hneď po vynesení rozsudku súdom v hlavnom meste Phnom Penh zatkli a odviezli policajnými autami. Ostatných šiestich odsúdili v neprítomnosti, uviedol spravodajca AFP.Všetkých desiatich - vrátane spoluzakladateľa skupiny Španiela Alejandra Gonzáleza-Davidsona deportovaného z Kambodže v roku 2015 - odsúdili za sprisahanie proti vláde, zatiaľ čo troch uznali vinnými aj z urážky kráľa na základe kambodžského zákona o hanobení monarchie.

Mother Nature je jedna z mála iniciatív v oblasti ochrany životného prostredia, ktoré sú v Kambodži aktívne: upozorňuje napr. na problémy súvisiace so zasypávaním jazier v metropole, nelegálnu ťažbu dreva a ničenie prírodných zdrojov v celej krajine.

Rozsudok proti jej členom kritizovala ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW), podľa ktorej sa obvinenia týkajú mierovej činnosti aktivistov v rokoch 2012 až 2021. HRW ešte v júni odsúdila súdny proces proti nim ako pokus "umlčať kritiku vládnej politiky".

Viac o téme: OdsúdenieAktivistiSprisahanieKambodža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu