Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Žeľazkov predložil návrh novej vlády: Bulharský parlament rozhodne tento týždeň

Bulharský prezident Rumen Radev
Bulharský prezident Rumen Radev (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

SOFIA - Bulharský prezident Rumen Radev v pondelok poveril zostavením novej vlády stredopravicovú alianciu tvorenú stranami Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) a Zväz demokratických síl (SDS), ktorá má v parlamente najviac mandátov. Informuje správa agentúr AP a Reuters.

Mandát prijal dezignovaný premiér Rosen Žeľazkov zo strany GERB. Prezidentovi vzápätí predložil návrh menšinovej vlády a požiadal ho, aby ho dal parlamentu na hlasovanie, ktoré by sa malo uskutočniť ešte tento týždeň.

archívne video

Strana PS reaguje na návrh bezpečnostných opatrení lex atentát, ktorý prijala vláda (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ak nová vláda nezíska v parlamente dostatočnú podporu poslancov, Radev poverí zložením kabinetu stranu, ktorá vo voľbách skončila ako druhá. Žeľazkov (56) je vyštudovaný právnik, ktorý pôsobil v predchádzajúcich vládach na rôznych ministerských postoch a do apríla 2024 bol aj predsedom parlamentu.

Predkladaný menšinový kabinet je podľa jeho slov "tímom odborníkov a skúsených politikov z GERB". Za prioritu novej vlády označil stabilizáciu verejných financií a zdôraznil tiež potrebu kontinuity európskej perspektívy Bulharska.

Aliancia GERB-SDS zvíťazila v júnových parlamentných voľbách, v 240-člennom bulharskom Národnom zhromaždení však získala len 68 mandátov. Žeľazkova si za šéfa novej vlády zvolila namiesto Bojka Borisova - lídra GERB, ktorý viedol už tri predchádzajúce vlády, a to v rokoch 2009 až 2021, pričom jeho posledný kabinet podal demisiu po obvineniach z korupcie a rozsiahlych protivládnych protestoch.

Borisov nechce byť premiérom

V snahe nájsť v roztrieštenom parlamente koaličných partnerov Borisov bezprostredne po voľbách vyhlásil, že už nechce byť premiérom a politických oponentov pozval k rokovaciemu stolu.Podporu vláde GERB-SDS však neprisľúbil nijaký politický subjekt - okrem Hnutia za práva a slobody (MRF), ktoré zastupuje najmä početnú tureckú menšinu, pričom vo voľbách skončilo druhé a získalo 47 parlamentných kresiel.

Reformistický blok vedený stranou Pokračujeme v zmene (PP) ešte minulý týždeň informoval, že vládu vytvorenú s GERB nepodporí.Júnové predčasné voľby, ktoré sa konali paralelne s voľbami do Európskeho parlamentu, boli v Bulharsku v poradí už šiestymi za posledné tri roky. Vyvolal ich rozpad koalície pozostávajúcej z GERB-SDS a PP-DB.

Viac o téme: BulharskoRumen RadevParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu