Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Lekárski odborári kritizujú ministerku Dolinkovú: Vláde vyčítajú neplnenie memoranda aj vyhýbanie sa dialógu

Zuzana Dolinková
Zuzana Dolinková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Lekárski odborári sa sťažujú na neplnenie bodov memoranda s vládou. Predstavitelia vládnej koalície podľa ich slov snahu o dialóg ignorujú. Kritizujú viaceré kroky ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) aj jej nečinnosť v iných oblastiach. Upozorňujú na to, že podobné správanie viedlo v minulosti k hromadným výpovediam lekárov. Uviedli to zástupcovia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na štvrtkovej tlačovej konferencii.

"Chceme verejnosti povedať, že všetko štandardné sme už skúsili, prosili sme, žiadali sme, doprosujeme sa o stretnutia a rokovania s vládou. Zatiaľ bez efektu. Preto prosíme verejnosť, aby nás chápala, keď pristúpime k razantnejším krokom," poznamenal šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.

archívne video

Lekársky odborový zväz je opäť na nohách, vláda vraj aj po podpise memoranda ignoruje ich dohodnuté požiadavky (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Lekárski odborári poukázali na to, že plnenie memoranda delegoval premiér Robert Fico (Smer-SD) na šéfku rezortu zdravotníctva. Namietali, že body neplní a viaceré porušila. Vyčítali jej okrem iného úpravu pri rezidentskom štúdiu či rozhodnutie o zmene lokality novej národnej nemocnice v Bratislave. Nerieši podľa ich slov situáciu so zadlženými nemocnicami. Tvrdia, že vláda ani ministerka neriešia zhoršujúcu sa situáciu v zdravotníctve. Skonštatovali, že Dolinková stratila ich dôveru. Vládu a rezort zdravotníctva vyzvali na zrýchlené prijímanie záväzkov vyplývajúcich z memoranda. Apelujú tiež na vytvorenie podmienok na konštruktívny dialóg.

Memorandum podpísali v roku 2022

Vláda Eduarda Hegera a odborári podpísali memorandum v roku 2022. Predchádzali mu hromadné výpovede lekárov pre nespokojnosť so situáciou v zdravotníctve. Výpovede podalo vyše 2100 lekárov. Odborári vtedy trvali na splnení ôsmich požiadaviek, problém pri dosiahnutí dohody bol najmä v otázke platov. S kabinetom sa napokon dohodli na konci novembra, niekoľko dní pred vypršaním výpovedných lehôt a uzavreli memorandum. Viaceré nemocnice následne potvrdili stiahnutie výpovedí lekárov. Memorandum s lekármi je podľa Visolajského záväzkom pre každú vládu.

Viac o téme: VládaKritikaLekárske odborové združenieZuzana Dolinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu