Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

V iránskych prezidentských voľbách priebežne vedie reformista Pezeškiján: Rozhodne druhé kolo

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. (Zdroj: SITA/Amir Kholousi, ISNA via AP)

TEHERÁN - Reformista Massúd Pezeškiján a bývalý iránsky jadrový vyjednávač Saíd Džalílí priebežne vedú v iránskych prezidentských voľbách. Vyplýva to z priebežných výsledkov zverejnených v sobotu iránskym ministerstvom vnútra, informujeme s odvolaním na správu agentúry AFP.

So ziskom viac ako 8,3 milióna hlasov vedie Pezeškiján, Džalílího podporilo vyše 7,1 milióna voličov. Podľa ministerstva vnútra bolo dosiaľ spočítaných asi 19 miliónov hlasovacích lístkov. Na treťom mieste je priebežne so ziskom 2,6 milióna hlasov súčasný predseda parlamentu Mohammad Báker Kálíbáf. Štvrtý kandidát, exminister vnútra Mostafá Púrmohammadí, má na svojom konte zatiaľ 158.314 hlasov.

Ak ani jeden z kandidátov nezíska viac ako 50 percent hlasov, rozhodne o novom iránskom prezidentovi druhé kolo, ktoré je naplánované na 5. júla. Prezidentské voľby sa mali v Iráne pôvodne konať budúci rok. Zmena termínu nastala po smrti úradujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul 19. mája pri havárii vrtuľníka.

O novom prezidentovi rozhodne druhé kolo volieb

O novom prezidentovi Iránu sa rozhodne v druhom kole volieb, v ktorom sa proti sebe postavia reformista Massúd Pezeškiján a bývalý iránsky jadrový vyjednávač Saíd Džalílí. Oznámilo to v sobotu iránske ministerstvo vnútra, píše TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters a AP. Druhé kolo sa uskutoční 5. júla, keďže ani jeden z kandidátov nezískal viac ako 50 percent hlasov potrebných na zvolenie v prvom kole. Volebná účasť dosiahla podľa údajov ministerstva vnútra približne 40 percent, čo je najmenej od revolúcie v roku 1979.

Iránska volebná komisia uviedla, že spočítaných bolo 24,5 milióna hlasovacích lístkov. Pezeškiján získal 10,4 milióna hlasov, Džalílího podporilo 9,4 milióna voličov. V prvom kole prezidentských volieb kandidovali celkovo štyria kandidáti. Na treťom mieste sa s podporou 3,3 milióna voličov umiestnil súčasný predseda parlamentu Mohammad Báker Kálíbáf, exminister vnútra Mostafá Púrmohammadí získal 206.000 hlasov.

Viac o téme: IránPrezidentské voľbyMassúd Pezeškiján
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu