Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

V Spojených arabských emirátoch a Saudskej Arábii skrátili pre horúčavy piatkové modlitby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBAJ - Úrady v Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch (SAE) pre veľké horúčavy rozhodli o dočasnom skrátení tradičných piatkových modlitieb s platnosťou do konca leta. Informujú o tom agentúry AFP a DPA.

Modlitby, ktoré zahŕňajú aj kázeň, sa konajú napoludnie v mešitách, no davy veriacich sa zhromažďujú aj pred nimi na nekrytých priestranstvách. Úrad pre záležitosti islamu v SAE vo vyhlásení zverejnenom vo štvrtok nariadil všetkým kazateľom, aby v záujme bezpečnosti veriacich obmedzili do začiatku októbra trvanie piatkových modlitieb na desať minút. Tie zvyčajne trvajú 20 minút, niekedy aj dlhšie.

archívne video

Centrum hlavného mesta bolo uprostred jedného z najteplejších dní takmer vyprázdnené (Zdroj: Topky/Maarty)

Od júna do septembra je v SAE zakázané pracovať na priamom slnku a na otvorených priestranstvách medzi poludním a 15.00 h. Je to súčasť dlhodobej politiky "poludňajšej prestávky", ktorá je rozšírená v krajinách Perzského zálivu, pripomenula agentúra AFP. V Saudskej Arábii obmedzil úrad pre náboženské záležitosti trvanie piatkových modlitieb vo Veľkej mešite v Mekke a Prorokovej mešite v Medine na 15 minút, čím sa berie ohľad na veriacich, ktorí sa modlia vo vonkajších nezatienených priestoroch.

Začiatkom júna zomrelo viac ako 1300 ľudí v Saudskej Arábii počas každoročnej moslimskej púte hadždž, ktorá sa konala za veľkých horúčav. Podľa tamojších úradov išlo väčšinou ide o neregistrovaných pútnikov, ktorí museli prejsť dlhé vzdialenosti na priamom slnku.

Viac o téme: HorúčavySaudská ArábiaSAE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu