Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Azerbajdžanský prezident vyhlásil predčasné parlamentné voľby na 1. septembra

Ilham Alijev
Ilham Alijev (Zdroj: TASR/AP Photo)

BAKU - Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev v piatok rozpustil zákonodarný zbor a na 1. septembra vyhlásil predčasné parlamentné voľby. Príslušný prezidentský dekrét zverejnili na webovej stránke prezidenta. Agentúra Reuters napísala, že ide o očakávaný krok, ale je nepravdepodobné, že by sa po voľbách radikálne zmenilo súčasné zloženie parlamentu.

Ústavný súd v krajine vo štvrtok rozhodol, že rozpustenie parlamentu a usporiadanie predčasných volieb je legitímny krok. O verdikt ho požiadala vládnuca strana Nový Azerbajdžan (YAP), uviedla agentúra Anadolu. Alijev je pri moci v Azerbajdžane už vyše 20 rokov. Vo februári zvíťazil v predčasných prezidentských voľbách s viac než 92 percentami hlasov. Jeho vládnuca strana YAP má v končiacom parlamente 69 zo 125 kresiel a očakáva sa, že v septembrových voľbách získa opäť väčšinu.

archívne video

Slovensko by mohlo dovážať plyn z Azerbajdžanu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Opoziční poslanci sú lojálni súčasnému prezidentovi, mimoparlamentní kritici však hovoria, že čelia perzekúcii. Pred prezidentskými voľbami totiž v krajine zadržali viacerých nezávislých novinárov a politických aktivistov. Niektorí zo zadržaných, voči ktorým vzniesli obvinenia z činov vrátane pašovania, označili trestné konanie za politicky motivované. Naopak, azerbajdžanské úrady tvrdia, že ich nezadržali z politických dôvodov.

Viac o téme: Parlamentné voľbyPredčasnéAzerbajdžanIlham Alijev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu