Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Pobrežie Peru zasiahlo silné zemetrasenie, obete nehlásia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LIMA - Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,2 zasiahlo v piatok pobrežie Peru, oznámila Geologická služba Spojených štátov (USGS). Nakrátko bolo vydané aj varovanie pred vlnami tsunami. Obete bezprostredne nehlásili, informujeme podľa správ agentúr AFP a AP.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v Tichom oceáne asi osem kilometrov západne od okresu Atiquipa v provincii Caravelí, ktorá sa nachádza neďaleko hraníc s Čile a Bolíviou. Zemetrasenie bolo zaznamenané v hĺbke asi 28 kilometrov, uvádza USGS. Podľa geologickej služby bolo zrejme silné otrasy cítiť aj v oblastiach blízko epicentra. Tichomorské centrum pre varovanie pred tsunami (PTWC) predpovedalo po zemetrasení, že pobrežie by mohli zasiahnuť vlny tusnami vysoké jeden až tri metre. Zakrátko však varovanie stiahlo. "Už viac nehrozí nebezpečenstvo tsunami z tohto zemetrasenia," uviedlo PTWC.

Obete na životoch ani zranených zatiaľ nehlásili

Predstavitelia úradov v provincii Caravelí hlásili materiálne škody či zrútenie stien v dôsledku otrasov. Obyvatelia tiež počas zemetrasenia vybiehali v panike z domov. Obete na životoch ani zranených však zatiaľ nehlásili, píše agentúra Reuters. Peruánska vláda na sociálnej sieti uviedla, že posudzuje škody, aby mohla určiť opatrenia, ktoré treba prijať. Peru zasiahnu ročne stovky zemetrasení. Táto juhoamerická krajina totiž leží v oblasti s vysokou seizmickou aktivitou, známej aj ako tichomorský Ohnivý kruh.

Viac o téme: PobrežieZemetrasenie Peru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu