Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Tínedžer išiel so zbraňou na izraelskú ambasádu: Súd ho dal pod dohľad

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Na 11 mesiacov probačného dohľadu pre mladistvých odsúdil vo štvrtok švédsky súd 15-ročného chlapca, ktorý mal s poloautomatickou zbraňou namierené v taxíku na izraelské veľvyslanectvo v Štokholme. O incidente informovala agentúra AFP.

Tento rozsudok padol necelý mesiac po tom, ako švédske tajné služby obvinili Irán z náboru členov gangov s cieľom útočiť na izraelské ciele v tejto škandinávskej krajine. Chlapca zadržali 16. mája, keď polícia zastavila na štokholmskom predmestí Tyresö taxík smerujúci na izraelské veľvyslanectvo. Zbraň mal pri sebe v bunde. Nasledujúcu noc zadržali ďalšieho 14-ročného chlapca po streľbe v blízkosti izraelského veľvyslanectva.

archívne video

Chlapca, ktorý sa s atrapou zbrane vykláňal z okna auta, preverí sociálna kuratela (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Päťnásťročný mladík povedal súdu, že dostal príkaz vyzdvihnúť v Tyresö neznámy predmet a zaniesť ho na určené miesto. Podľa vlastných slov si myslel, že má vyzdvihnúť drogy, a až cestou odtiaľ zistil, že nesie zbraň. Taxík mu údajne zavolala istá žena a ani nevedel, že smeruje na ambasádu. Vyšetrovatelia však z údajov z jeho smartfónu zistili, že už predtým si na mape hľadal cestu na izraelské veľvyslanectvo.

Švédska polícia ešte v januári našla v areáli izraelského objektu odistený granát. Švédska spravodajská služba Sapo v máji obvinila Irán z verbovania členov gangov vo Švédsku. Podľa nej využíva aj deti a mladistvých, ktorí majú vykonávať "násilné činy proti iným štátom, skupinám alebo ľuďom vo Švédsku." Podľa Sapo sú tieto aktivity zamerané najmä na izraelské a židovské ciele vo Švédsku.

Viac o téme: SúdTínedžerIzraelZbraň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu