Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Treba predložiť návrhy kandidátov na sudcov Ústavného súdu: Už je známy dátum

Ústavný súd SR
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Návrhy kandidátov na post sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR sa môžu podávať do 12. júla do podateľne Kancelárie Národnej rady (NR) SR. Vyplýva to z rozhodnutia predsedu NR SR zverejneného na webe parlamentu. Poslanci majú voliť dvoch kandidátov na ústavného sudcu na septembrovej schôdzi, keďže sa im v júni ani v opakovanej voľbe nepodarilo zvoliť žiadneho kandidáta.

Návrhy na voľbu kandidátov na sudcov ÚS môžu podávať poslanci NR SR, vláda SR, predseda ÚS, predseda Súdnej rady SR, najmenej päť členov Súdnej rady SR, predseda Najvyššieho súdu SR, predseda Najvyššieho správneho súdu SR, verejný ochranca práv, generálny prokurátor SR, profesijné organizácie právnikov, ako aj vedecké inštitúcie pôsobiace v oblasti práva. Kandidátov ešte pred voľbou v pléne čaká verejné vypočutie pred parlamentným ústavnoprávnym výborom.

archívne video

Krajský súd odmietol návrhy čurillovcov na neodkladné opatrenia, oznámil Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslancom sa na júnovej schôdzi nepodarilo zvoliť žiadneho kandidáta z piatich uchádzačov. O post sa uchádzali Anton Dulak, Martina Jánošíková, Michaela Králová, Zuzana Pitoňáková a Lívia Trellová. Parlament má zvoliť dvoch kandidátov, z nich si jedného vyberie prezident SR a vymenuje ho do funkcie. Miesto ústavného sudcu sa vlani uvoľnilo po odchode sudkyne Jany Laššákovej.

Viac o téme: NávrhySudcaNR SRÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu