Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Veľké nepokoje v Anglicku! Tisíce lekárov štrajkujú kvôli platom, protest potrvá do budúceho týždňa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Tisícky začínajúcich lekárov dnes v Anglicku vstúpili do štrajku. Ich protest motivovaný snahou o lepšie platy potrvá do budúceho týždňa, keď sa v Británii konajú parlamentné voľby.

Najnovší štrajk mladých anglických lekárov, ktorí sú v prvých rokoch svojej kariéry, je už jedenásty v dlhodobom spore s vládou o platové a pracovné podmienky. Nemocničné služby to narušilo pred voľbami, v ktorých sa očakáva drvivá porážka konzervatívcov premiéra Rishiho Sunaka a víťazstvo labouristov Keira Starmera.

archívne video

Štrajk zamestnancov UniCredit Bank v Bratislave (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Päťdňový štrajk podľa agentúry AP ukazuje na problémy, ktoré sužujú chronicky podfinancované verejné zdravotníctvo NHS. Stav štátneho zdravotného systému patria pred voľbami 4. júla medzi najpálčivejšie témy, ktoré trápia voličov.

Juniorní lekári tvoria zhruba polovicu lekárskeho personálu

Juniorní lekári, ktorí tvoria zhruba polovicu lekárskeho personálu a sú chrbticou nemocničnej a klinickej starostlivosti, sa sporia s vládou o platy od sklonku roka 2022. V januári dokonca vstúpili do šesťdňového štrajku - najdlhšie v dejinách NHS. Nemocnice vtedy museli zrušiť termíny desaťtisícov objednaných pacientov.

Lekársky odborový zväz (BMA) požaduje zvýšenie platov mladých lekárov o 35 percent s tým, že takáto úprava by kompenzovala roky nedorovnanej inflácie.Tvrdí, že reálne platy lekárov za posledných 15 rokov klesli o štvrtinu. Podľa odborov nastupujúci lekári zarábajú 15 libier za hodinu, pričom minimálna mzda v Británii je vyše desať libier za hodinu. Platy lekárov však potom rýchlo rastú.

Viac o téme: NepokojeProtestPlatAnglicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu